Az MKIK GVI negyedéves konjunktúra felmérésében júliusban 400 cégvezető véleményét kérdezte meg cégük üzleti helyzetéről és kilátásairól. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az adatokra reagálva az MTI-nek elmondta, hogy enyhe gyengülés érzékelhető a magyar gazdaságban a vállalatok visszajelzése alapján, de még így is az elmúlt években mért legjobb eredmények között van a legfrissebb mutató. Ugyanakkor jelzés értékű, hogy főleg a nagyvállalatok konjunktúra visszaeséssel számolnak.

Az MKIK közleményében rámutatott arra is, hogy a válságnak leginkább kitett ágazatok, az építőipar, az autóipar teljesítménye hatással lesz a gazdaság teljesítményére.

QP | Quality Placement

A tájékoztatás szerint az MKIK GVI által számolt második negyedéves bizonytalansági mutató értéke júliusban 38 pontos szinten állt, amely 11 ponttal magasabb az előző negyedévben tapasztalt értékhez képest, ami arra utal, hogy a hazai vállalkozások helyzetértékelése kevésbé vált egyöntetűvé az áprilisi felméréshez képest.
A felmérés szerint a jelenlegi és a várható üzleti helyzet mutatója egyaránt csökkent júliusban áprilisához képest, előbbi 60-ról 59 pontra, utóbbi pedig 57-ről 54 pontra.

A negyedéves konjunktúramutató értéke az építőipari vállalkozások esetében a legmagasabb, 49 ponton volt júliusban, míg a feldolgozóipari cégek körében 30 ponttal a legalacsonyabb. Utóbbi 13 pontos csökkenés az előző negyedévhez képest.

A konjunktúramutató komponenseit vizsgálva az MKIK GVI megállapította, hogy a vállalkozások vezetői optimistábban ítélik meg a beruházások várható szintjét, illetve a jelenlegi rendelésállományt, miközben a várható jövedelmezőséggel, a jelenlegi jövedelmezőséggel, az elmúlt fél év termelési szintjével, valamint a várható termelési szint alakulásával kapcsolatos véleményük jelentősen negatívabb a 2019. áprilisi szinthez viszonyítva. Az előző év azonos időszakához képest - a beruházások várható szintjével, illetve a létszám alakulásával kapcsolatos várakozások kivételével - minden mutató tekintetében negatívabb a vállalatok véleménye, mint 2018 júliusában.