Nagy siker, hogy tavaly decemberre ugyanannyian dolgoztak Magyarországon mint egy évvel azelőtt, egyben az ország munkanélküliségi rátája a kontinensen a harmadik legalacsonyabb - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) éves eseményén Orbán Viktor miniszterelnök.

Februárban újabb nemzeti konzultáció jön, más formában, digitális csatornán. A korábbiakhoz hasonlóan most is a gazdaság újraindításáról kérdezik a válaszadókat.

Orbán - ahogy Varga Mihály pénzügyminiszter is - elmondta, a 2020-ban a koronavírus által okozott válság tetemes károkat okozott a gazdaságnak. A tavalyi 9 százalékos költségvetési hiány - az azt megelőző szigorú költségvetési gazdálkodás mellett - azért is fájó, mert előtte uniós szinten kimagasló fegyelmet tudott felmutatni a magyar gazdasági kormányzat.

Ezt most úgy kell kezelni, hogy Varga elmondása szerint ezermilliárd forint kiesett az éves költségvetésből,"satuféket" kapott a magyar gazdaság.

Fő a gyógyulás

Orbán ismételten a kellő mennyiségű vakcinától tette függővé a magyar gazdaság kilábalását, amelyhez el lehet - adott esetben el is kell - térni a központilag szabályozott beszerzési lehetőségektől.

Nekünk mindegy, hogy a macska fehér vagy fekete, csak fogja meg az egeret

- mondta Orbán, utalva arra, hogy a magyar kormány orosz és kínai, az Európai Unió által még nem engedélyezett oltások beszerzésében is aktív.

Rövid távon a koronavírus-járványt követő gazdasági kilábalásban Csehország tekinthető mintának, Orbán szerint Andrej Babis miniszterelnök pénteki látogatása Budapestre épp ezért újabb támaszokat nyújthat a válságkezeléshez.

Végeztünk az első fázissal

A gazdaságvédelem első fázisa januárral lezárult, pusztán azért, mert végre elérhető az országban a Covid-19 vakcina. Orbán szerint stabil a magyar rendszer, itt nem kellett a nyitásokkal és korlátozásokból adódó hullámzó számú halálesetekkel számolni.

Az élénkítésben kiemelt szerep jut az ingatlanpiacnak. Az ötszázalékos lakásáfa meghosszabbítása mellett kiemelt szerep jut a támogatott lakás-felújítási beruházásoknak, amelyek Orbán szerint súlyos, de értékes terhet jelentenek a költségvetésnek. Így lehet 20 ezer új lakás egy év alatt, ami még így is bőven elmarad az évi 40 ezres statisztikai megújulási minimumtól.

Húsvétra kijöhetünk a barlangból

Március-áprilisra reális, hogy enyhítések legyenek a mindennapi életben. Addig a kormány új hitelkonstrukciót biztosít a vállalatoknak, és kéri az iskoláskorú gyerekek szüleinek türelmét.

Áprilisban indul az új gazdaságélénkítő fázis, amikor is 1500, illetve Orbán szerint csaknem kétezer milliárd forint kerülhet a felsőoktatásba. Ehhez kell majd az oktató intézmények közreműködése.

Ugyancsak idén jöhet majd a zöldgazdaság, és a digitalizáció eddig nem látott térnyerése. Ebben Magyarország egyszerre lesz ellenlábasa és az Európai Unió - ezen téren vallott célkitűzéseinek - legnagyobb szövetségese - hangzik a kijelentés.

A gazdaságfejlesztési koncepció kiemelt területe az agrárium, erről hamarosan újabb részletek kerülnek nyilvánosságra.

Robusztus benevezés a beruházási placcra

A magyar kormány robusztusan belépett a globális beruházási piacra. A kormányfő szerint jelenleg a termelési helyszíneken és azok értékén zajlik a beruházói gondolkodás, amiben Magyarország jól áll, látva közelmúlt ázsiai tőkebefektetéseit. Eközben a gazdaság megtartotta vonzerejét a német és amerikai befektetők irányában.

Vitézkedésre is futja, a bejövő beruházások és aláírt szerződések azt mutatják, hogy nemcsak a hagyományos, hanem az autóipar újító szegmenseiben is pozitív kilátásai vannak a hazai leányvállalatoknak.

Orbán a tavalyi válságévet követően, illetve a sikeres válságkezelés követően az előzetes 6 százalékos gazdasági visszaesési prognózis helyett inkább 5 százalékos esést vár, ami uniós összevetésben visszafogott lenne.

Ehhez is az kell a gazdaságban dolgozó munkások öntudata, amilyen az ő tartásuk, olyan lesz az ország gazdaságának alakulása is.