Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hiába emelkedtek a kamatok, a lakosság hitelfelvételi kedve az idén is erős maradt, a háztartások több mint 365 milliárd forinttal több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint ennek köszönhetően június végére a háztartások hitelállomány átlépte a 9500 milliárd forintot, ami történelmi rekord, és 9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A betétek állománya is nőtt az első félévben, de csak azért, mert a 13. havi nyugdíj és az szja-visszatérítések miatt februárban nagyobb összeg érkezett a lakosság bankszámláira. A többi hónapban az MNB adatai szerint pénzkivonások történtek, kivéve júniusban, amikor egy minimális, 0,9 milliárd forintos összeget bankbetétben is megtakarítottak a háztartások. Összesen 13 268,7 forint volt a háztartások betétállománya az első félév végén, több mint 280 milliárddal alacsonyabb, mint februárban, amikor megjöttek az extra juttatások.

Az is kiderül a statisztikákból, hogy a hónapok múlásával együtt egyre több családban érkezik el a "hó vége", és kerülnek mínuszba a bankszámlák. Míg februárban az szja-visszatérítések után 15 éves mélypontra, 220 milliárd forint alá esett vissza a folyószámlahitelek állománya, június végén már csaknem 20 milliárd forinttal magasabban, 238,1 milliárdon állt ez az adat. 

Drágán is kellett a hitel a lakosságnak 

A hitel- és betétkamatok is emelkedtek júniusban. Egy átlagos lekötött forintbetétre már 4,56 százalékos kamatot adtak a bankok, de friss lekötött betét kevés lehetett, ez az állomány ugyanis stagnál. Néhány kisebb bank kínál vonzóbb betéti kamatokat csak az ügyfeleknek (a Magnetnál például a csúcskamatok már 10 százalék fölött vannak), a nagyobb bankoknál továbbra is nulla százalék körül lehet lekötni a betéteket. 

A hitelkamatok viszont minden banknál emelkedtek. A fogyasztási hitelek átlagos kamata már 11,5 százalékos volt, a lakáshiteleké 6,35 százalékos, ami nyolcéves rekord. Ez ráadásul még csak június volt, amikor a hónap elején még 5,9 százalékos, a végén pedig 7,75 százalékos volt az alapkamat. Júliusban kétszer is emelte a jegybank az alapkamatot, először 200, majd újabb 100 bázisponttal, emiatt borítékolható, hogy ha megérkeznek a júliusi kamatstatisztikák, újabb drasztikus emelések láthatók majd a táblázatokban. 

A hitelpiac júniusban is élénk maradt, 111 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel a háztartások, valamivel kevesebbet ugyan, mint áprilisban és májusban, de az elmúlt évek átlagát nézve nem panaszkodhattak a bankok a kereslet drasztikus csökkenésére. Az biztos, hogy azok az adósok, akik még a nyár elején megkapták a lakáshitelüket, sokkal jobban járhattak, mint azok, akik későbbre vagy az őszre időzítik a hitelfelvételt. 

Egyre többe kerül az államnak a babaváró

A személyi hitelek piacán semmi jele nem látszott a kamatemelések miatti visszaesésnek. Bár egy átlagos szerződésben már 14,75 százalékos kamatláb szerepelt, 44,5 milliárd forint volt a szerződéses összeg júniusban, ami a covid-19 járvány kitörése óta a legmagasabb. A babaváró támogatás iránti kereslet stabil, 35-45 milliárd forint között alakul a szerződéses összeg havonta. A fiatal házasok ráadásul a kormány ígérete szerint arra számíthatnak, hogy jövőre is megmarad a kedvezményes hitel.

Az államnak ugyanakkor egyre többe kerül ez a kölcsön, egy júniusban felvett 10 milliós babaváró kamattámogatása még 587 ezer forintba került évente, egy augusztusi hasonló hitelé már csaknem 750 ezer forintjába került a költségvetésnek, és ez az összeg hónapról hónapra emelkedni fog. A fiatal házasok kockázata is egyre nagyobb, ha nem teljesíti a gyerekvállalási célt, a kamattámogatást ugyanis ebben az esetben bevasalja rajtuk az állam, a hitel pedig piaci kamatozásúvá válik.

Azok jártak a legjobban ezzel a hitellel, akik 2019 decemberében vették fel, náluk volt ugyanis a legalacsonyabb a referenciakamat, mindössze 1 százalékos. Az állam is csupán 100 ezer forintnyi kamatterhet fizet évente az ő hiteleik után a bankoknak 10 milliós tartozás esetén. A jelenlegi ötéves kötvénykamatok mellett viszont nem kizárt, hogy hamarosan az akkori tízszeresébe kerülhet a költségvetésnek egy-egy babaváró hitel kamattámogatása.