A hitelezési folyamatok gördülékenyebbé tételének általános igénye mellett az elmúlt időszakban számos olyan kihívás és változás érte a hazai hitelpiacot, amely szükségessé tette a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló MNB-rendelet felülvizsgálatát. A piaci tapasztalatok felmérése alapján az MNB számos, a banki hitelezés gördülékenyebbé tételére, valamint a hitelbírálati folyamatok egyszerűsítésére és gyorsítására vonatkozó javaslatot fogalmazott meg.

A prudenciális szempontok mérlegelését követően a Pénzügyi Stabilitási Tanács által elfogadott módosítások főleg a rendelet alkalmazása alóli kivételeket rögzítik, az ilyen esetek körét bővítik. Vagyis azt, amikor a bankok lazábban kezelhetik az ügyfél jövedelmi helyzetét egy hitel elbírálása során. Így például a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) számítását nem kell elvégezni a hitelnyújtónak, ha az ügyfél előtörleszti a hitel egy részét, és azt kéri, hogy ne a törlesztőrészlete csökkenjen a jövőben, hanem a futamidő legyen rövidebb. Ha a törlesztőrészlet a korábbihoz képest nem növekszik, a JTM-et nem kell újra kiszámolni. Ez a változtatás a moratóriumos hiteleket is érintheti, amelyeknél külön díj felszámítása nélkül élhetnek most az ügyfelek az előtörlesztés és futamidő-csökkentés lehetőségével. 

A babaváró 100 százalékban önerő lehet

A digitalizációs törekvésekkel összhangban a hitelnyújtók számára elérhetővé válik a követelések tényleges értékének igazolása elektronikus úton is, továbbá egyszerűsödnek a rulírozó hitelek automatikus hitelkeret felülvizsgálati folyamatára vonatkozó rendelkezések, így a pénzügyi szolgáltatási tevékenység hatékonyabbá válhat.

A módosítás a piaci gyakorlatra és kockázatokra reagálva hatályon kívül helyezi a babaváró kölcsönökre vonatkozó speciális szabályozást, amely alapján ezek igénybevételét követő 90 napon belül igényelt jelzáloghitel esetén a babaváró kölcsön legfeljebb 75 százalékát lehet jelenleg figyelembe venni önerőként, 25 százalékával pedig a jelzáloghitel összegét kellett növelni a hitelfedezeti mutató számításakor. A babaváró hitelek önerőként való beszámítására vonatkozó elvárásokat az MNB a tárgyban korábban kiadott, és a rendelet módosításával egyidejűleg módosított vezetői körlevélben kommunikálja az intézmények felé.