Áprilisi rendes kamatdöntő ülésén a Magyar Nemzeti Bank 100 bázisponttal 5,4 százalékra emelte az alapkamatot.

A jegybank ugyancsak 100 bázisponttal emelte az egynapos jegybanki betét kamatát, ami megegyezik az alapkamattal, miközben az egynapos és az egyhetes fedezett hitelek hasonló mértékű kamatdöntésével 8,4 százalékos kamatszintre emelkedtek.

A jegybank márciusban is komoly húzás mellett döntött, amikor 100 bázisponttal emelte az alapkamatos, és megteremtette a lehetőségét a további szigorításoknak.

Hasonló lépést árazott a piac ezúttal is – derül ki Blahó Levente és Pálffy Gergely Raiffeisen elemzők előrejelzéséből.

A kamatdöntést megelőzően 375-376-os szinteken kereskedett az euróval szemben, gyenge pozícióban indította a napot a magyar fizetőeszköz.

Márciusban 8,5 százalék volt éves összevetésben az infláció. Az MNB márciusi inflációs jelentésében közölte, hogy aktuális előrejelzése szerint idén a 9,8 százalékot is elérheti az éves infláció. A napokban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ennél is nagyobb, 10,4 százalékos prognózissal állt elő 2022-re.

Ezek az előrejelzések megerősítik, amit a korábbi iránymutatásokban Virág Barnabás illetékes alelnök kifejtett, miszerint egy elhúzódó, a reméltnél magasabb léptékű kamatemelésre rendezkedik be az MNB. Aktuálisan valamikor jövőre várható az inflációs trend megfordulása, azonban rendkívül sok a bizonytalanság, hogy mikorra a teljesülhet a jegybank 3 százalékos középtávú célja.

Ezúttal változik a jegybanki eljárásrend is, lévén délután háromkor Matolcsy György jegybankelnök fog iránymutatást tartani, és a kamatdöntés részleteit ismertetni a nyilvánossággal.