A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tízmillió forint bírságot szabott ki egy magánszemélyre kárpótlási jegyek piaci manipulációja miatt - idézi a magyar jegybankot az MTI.

A magánszemély 145 alkalommal hajtott végre önkötést eredményező tőzsdei tranzakciókat, valamint nagy volumenben, közel 2 ezer esetben adott be, majd vont vissza rövid időn belül ügyleti megbízásokat. A visszavont megbízásokban szereplő értékpapír mennyisége többszöröse volt az értékpapírra vonatkozó összes kötésben ténylegesen részt vevő mennyiséghez képest.

Az MNB szerint a magánszemély tevékenysége hamis, félrevezető jelzéseket küldött a befektetőknek az értékpapír keresleti-kínálati viszonyairól.

A jegybank a bírság meghatározásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a magánszemély hosszabb időn keresztül végezte jogsértő tevékenységét, enyhítő körülményként értékelte, hogy a tevékenységével önként felhagyott. A jegybank tiltott piacbefolyásolás bűntettének gyanújával feljelentést tesz az ügyészségen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!