Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csütörtöki egyhetes betéti tenderen a múlt hetihez hasonlóan 5,85 százalékon maradt a kamatszint, vagyis ezúttal nem látja szükségét az újabb szigorításnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A monetáris tanács március 8-án rendes, de nem kamatdöntő ülésén a kamatfolyosó kiszélesítéséről döntött. Ennek értelmében az egynapos és az 1 hetes fedezett hiteleszköz kamatát 100 bázisponttal 6,40 százalékra emelte.

Az MNB ezúttal nem látta a szigorítás szükségét, a kamatfolyosó kiszélesítésével viszont még bőven van tér a heti rendszerességgel tartott, jelenleg az alapkamatról levált és tényleges kamatszintként szolgáló egyhetes eszköz kamatainak emelésére.

Mint arra legutóbb rákérdeztünk Virág Barnabás monetáris politikáért felelős alelnöknél, az MNB továbbra is tervben tartja a kettős kamat megszüntetését.

Ennek megfelelően ismét az alapkamat lesz majd a meghatározó, ami összezár majd az egyhetes tender kamatszintjével. Az, hogy ez mikor következhet be, jelenleg nem tudható, vélhetően a márciusi inflációs jelentésben tisztázza jobban várakozásait a jegybank.