Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank nemzetközi tartaléka nagyságrendileg négymilliárd euróval meghaladta a befektetők által leginkább figyelt rövid külső adósság szintjét, ami továbbra is biztonságos tartalékmegfelelést jelent - írja a Növekedés.hu. Ez azt jelenti, hogy a jegybank jelenleg legfeljebb ezt az összeget költheti el biztonsággal az energiaimport devizaigényének fedezésére.

A devizatartalék ennél jelentősebb csökkentése aggodalomra adhat okot a befektetők körében, amelynek eredményeként felerősödhetne az eladói nyomás a pénz- és devizapiacokon. A jegybanknak ráadásul figyelembe kell vennie a rövid külső adósság megemelkedésének kockázatát, ami szűkítheti a fenti négymilliárd eurós mozgásteret.

A jegybanki kommunikáció alapján az MNB október közepétől az év végéig biztosítja az ország energiaimportjához szükséges devizát. Ha az év végéig fennmaradnának a jelenlegi energiaárak, akkor havi szűk egymilliárd euróval számolva 2,5 milliárd eurónyi devizatartalékot kellene elfüstölnie a jegybanknak ahhoz, hogy fedezze Magyarország energiaimportjának devizaszükségletét.

Jó hír, rossz hír

A jó hír az, hogy ezáltal a devizatartalék szintje még 2022 végén is meghaladhatná a rövid lejáratú külső adósság szintjét. A rossz pedig az, hogy az év végétől gyorsan elfogyhat az MNB biztonságos mozgástere. Ezen az uniós források beérkezése vagy újabb devizakötvény kibocsátások változtathatnának.

Miután a Magyar Nemzeti Bank korábban többször is hangsúlyozta annak fontosságát, hogy maradjon alacsonyan az ország államadósságának devizaaránya, nem valószínű újabb jelentős devizakötvény-kibocsátás. A devizaarány jelenleg 23,5 százalékon áll, míg az Államadósság Kezelő Központ által megszabott felső határ 25 százalék. Így a devizatartalékot érdemben az uniós források beérkezése növelhetné.