Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyilvános konzultáció keretében az MNB várja a hozzászólásokat, illetve szavazatokat a konzultációra bocsátott tematikákban.

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően az MNB több intézmény és szervezet (a Miniszterelnökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Kulturális Diplomáciáért Felelős Helyettes Államtitkársága, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia, a Nemzeti Örökség Intézete, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, illetve a Magyar Pénzverő Zrt.) véleményét is kikérte az emlékérme-kibocsátási program tematikájának összeállításakor.

A javaslatok, valamint a korábban megkezdett gyűjtői sorozatok figyelembevételével a jegybank 17 tematikát bocsát konzultációra, melynek eredményét is figyelembe véve, 13-14 téma kerülhet be a 2023-as programba.

Az MNB 2023-re 9 fix témát hirdet meg, és további 8-at bocsát közönségszavazásra, melyek közül 4-5 tematikát a szavazás során kialakuló népszerűségi rangsor alapján emel be a programba, az utóbbiakra itt lehet szavazni.

A kibocsátásra tervezett 9 emlékérme-tematika:

ARANY EMLÉKÉRME

I. András (1046-1060) – „Országépítő királyok Árpád dinasztiájából” sorozat (2. elem):

A jegybank I. András magyar király előtt állítana emléket. A sorozat tematikai jelentőségére tekintettel azonos érmeképpel alacsony példányszámban megjelenő arany, az ismeretterjesztés érvényesülése érdekében magas példányszámú ezüst és színesfém emlékérmék kibocsátását tervezi az MNB, a 2021-es I. Szent István emlékérmét követve.

EZÜST EMLÉKÉRME

Petőfi Sándor költő, forradalmár születésének bicentenáriuma összekapcsolva az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójával.

Országos Mentőszolgálat megalapításának 75. évfordulója: 1948. május 10-én jött létre Magyarország legnagyobb mentő és egészségügyi intézménye, melynek működése az ország egész területére kiterjed.

Magyar Nemzeti Levéltár felállításának 300. évfordulója: Az 1723. évi 45. törvénycikk elrendelte, hogy az ország köziratait az ország levéltárában kell elhelyezni.

Erdős Pál (1913. március 26. – 1996. szeptember 20.) – „Magyar származású Wolf-díjasok" sorozat (2. elem). A díj elnyerésének 40. évfordulója apropóján a „Magyar származású Wolf-díjas matematikusok” elnevezésű emlékérme-sorozat második elemeként tervezi emlékérme kibocsátását az MNB.

Raoul Bott (1923. szeptember 24. – 2005. december 20.) – „Magyar származású Wolf-díjasok" sorozat (3. elem): 2000-ben a mély topológiai és differenciálgeometriai felfedezéseiért matematikai Wolf-díjban részesült. Születésének 100. évfordulója alkalmából tervezi az MNB emlékérme kibocsátását.

SZÍNESFÉM EMLÉKÉRME

A só – „Magyar népmesék rajzfilmsorozat” (3. elem): A kibocsátással három tagúvá válik a „Magyar népmesék rajzfilmsorozat” megnevezésű színesfém emlékérme-sorozat.

Erdélyi kopó – „Magyar pásztor- és vadászkutya fajták” sorozat (5. elem): Az erdélyi kopó jelenleg a legveszélyeztetettebb Magyarországról származó kutyafajta. Természete bátor, szívós, ugyanakkor játékos és gyermekszerető.

Neumann János (1903. december 28. – 1957. február 8.) - "Magyar felfedezők és találmányaik" sorozat (13. elem): Neumann János a XX. század legnagyobb hatású matematikusa volt, születésének 120. évfordulója alkalmából az MNB színesfém emlékérme kibocsátását tervezi.

A szavazásra bocsátott 8 emlékérme-tematika:

  • A Himnusz megírásának 200. évfordulója
  • Budai Várnegyed – „Nemzeti emlékhelyek” sorozat (10. elem)
  • Csokonai Vitéz Mihály (1773. november 17. – 1805. január 28.) költő születésének 250. évfordulója
  • Hortobágyi Nemzeti Park – „Nemzeti parkok" sorozat (6. elem)
  • Karmelita kolostor – „Nemzeti Hauszmann Program” sorozat (2. elem)
  • Madách Imre (1823. január 20. – 1864. október 5.) író, költő születésének 200. évfordulója
  • UEFA Európa-Liga 2023-as döntője
  • Veszprém megye, Veszprém – „Magyar megyék és megyeszékhelyek" sorozat (2. elem).