Az MNB monetáris tanácsa (MT) áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat. Meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását - olvasható az MNB honlapján.

A jelek szerit tehát a monetáris döntéshozók egyelőre nem gondolkodnak rendkívülii kamatemelési lépéseken, annak ellenére, hogy a forint az utóbbi napokban újra gyengülésnek indult és az euróval szemben átlépte a 400-as szintet.

Az Erste Befektetési Zrt. elemzői például kedden és szerdán nem tartottak kizártnak verbális intervenciót, illetve később kamatemelést sem.

Kedden kicsit javított a magyar deviza, némi erősödés nyomán az eurót délután fél 3-kor a 398 forintos szint körül, a dollárt pedig 380,5 forinton jegyezték.

Holnapután kamaton emelnek a tenderen?

Az MNB múlt csütörtökön nem szigorított tovább az egyhetes betéti tenderen, maradt a 6,75 százalékos kamat. A következő tender két nap múlva lesz, így legközelebb akkor lesz alkalma a jegybanknak a kamaton változtatni.

A mostani irányadó magyar kamat egyértelműen a legmagasabbnak számít a régióban. A lengyel jegybank legutóbb június 8-én, újabb 75 bázisponttal tovább emelte az alapkamatot, így még csak 6,00 százaléknál tartanak, míg a cseh alapkamat jelenleg 5,75 százalék.

Legutóbb június 2-án szigorított a magyar jegybank, akkor 20 bázisponttal emelte az egyhetes betét kamatát, így lett az effektív kamat mértéke a jelenlegi 6,75 százalék. 

Június vége még messze van

Eközben a jegybanki alapkamat a múlt keddi döntés nyomán június elseje óta 5,9 százalékon van, míg az egynapos és az egyhetes fedezett hiteleszköz kamatát szintén 50 bázisponttal 8,90 százalékra emelte az MNB.

A következő kamatmeghatározó ülést majd csak június 28-án tartják, így legközelebb akkor szűkülhet majd a rés az alapkamat és a kéthetes betéti tender, azaz a jelenlegi irányadó eszköz kamata között. A két kamatszint közti különbség immár csak 85 bázispont, ez pedig június-júliusban "ledolgozható".