A magyar központi bank függetlenségének biztosítása továbbra is az egyik alapvető feltétele az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bármiféle támogatásának - jelentette ki az EU pénzügyi biztosa hétfőn Londonban. Olli Rehn szerint "ez a kérdés egyike lesz az előfeltételeknek". Magyarország nemrégiben elfogadott jegybanktörvénye sérti az uniós jogot, és veszélyezteti a bank függetlenségét - jelentette ki a biztos.

Olli Rehn minderről az után beszélt újságíróknak, hogy részt vett egy európai liberális és reformista politikusoknak szervezett londoni találkozón, amelynek a házigazdája Nick Clegg brit miniszterelnök-helyettes volt. A fórumon többek között részt vett Mark Rutte holland és Andrus Ansip észt kormányfő, Jan Björklund svéd kormányfő-helyettes, Karel de Gucht uniós kereskedelmi, valamint Cecilia Malmström uniós belügyi biztos.

Fontos fejlemény

Fontos fejlemény, hogy a magyar kormány jelzi erőteljes szándékát az IMF/EU-hitelprogramról szóló megállapodás elérésére - közölték hétfői helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint azonban gyors megegyezésre továbbra sem lehet számítani.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja az ügyfélkörébe tartozó intézményi befektetők számára összeállított, Londonban hétfőn ismertetett áttekintésében közölte: megítélése szerint a magyar kormányilletékesek - köztük Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök - legutóbbi nyilatkozatai alapján "egyértelmű" a magyar kormány törekvése a megállapodásra. A Barclays Capital elemzői szerint azonban - tekintettel a kormány "gyakori gazdaságpolitikai irányváltásaira" - nem lehet feltételezni, hogy a megállapodás gyorsan megszületik.