Összességében a forgalmi és különadók inflációemelő hatását ellensúlyozza, sőt jelentős mértékben meghaladja a rezsicsökkentés, valamint az árstopok együttes árcsökkentő hatása.

Ezeknek az intézkedéseknek idén az átlagos inflációs hatás mínusz 4,3 százalékpont, majd 2023-ban mínusz 0,7 százalékpont lehet - olvasható az MNB friss Inflációs jelentésében.

Az intézkedések inflációs hatása (százalékpont)
Megnevezés20222023Összesen
Rezsicsökkentés-1,5-1,5-3,0
Árstop (élelmiszer, üzemanyag)-3,2-0,6-3,8
Forgalmi adók0,31,21,5
Különadók0,10,20,3
Mindösszesen-4,3-0,7-5,0
Forrás: MNB

 

Így áll össze a Nagy-csomag

Az ötödik Orbán-kormány mintegy 900–1000 milliárd forint összegű adóbevételi intézkedést jelentett be a 2022-2023-as költségvetési évekre.

Ezeket a bevételi intézkedéseket úgynevezett extraprofit különadók és egyéb adóintézkedések jellemzik, amik rövid távon növelhetik az inflációt.

A bevételi intézkedések döntő többsége, évente mintegy 800 milliárd forint a különadókhoz köthető, amelyen felül a bejelentés évi 100–200 milliárd forint körüli összegben tartalmaz további adóbevételi intézkedéseket is, köztük az infláció szempontjából lényeges jövedékiadó-emeléseket, illetve népegészségügyi termékadó (neta) változtatásokat is.

A neta még lefelé is húzza az inflációt

A neta módosítása összességében negatív inflációs hatással járhat, mivel egyes termékek adókulcsának emelése mellett az alkoholokra vonatkozó népegészségügyi termékadó megszűnik (és helyette az alkoholok jövedéki adója jelentősen emelkedik).

A cégeknek volt idejük rákészülni

A jövedéki és forgalmi típusú adóváltozásoknál az MNB elemzői arra számítanak, hogy hatás gyorsan (1–3 hónapon belül) jelentkezhet.

A kormányzati intézkedéseket ugyanis a vállalatok a július 1-jei hatályba lépés előtt már 1 hónappal ismerték, így fel tudtak készülni az ezzel együtt járó változásokra.

Van, ami teljesen begyűrűzik a fogyasztói árakba

A korábbi tapasztalatok alapján a forgalmi típusú adóknál a hatás teljes mértékben begyűrűzik a fogyasztói árak alakulásába.

Ide tartoznak az üzemanyagokat, valamint az alkohol- és dohánytermékeket érintő jövedékiadó-emelések, a neta, a pénzügyi tranzakciós illeték módosítások, továbbá a kiskereskedelmi különadó emelésének hatásai.

A jó hír az, hogy az egyéb extraprofit különadóknak várhatóan nem lesz érdemi inflációs hatása.

Összességében az adóemelések inflációs hatása átmeneti, ami az előrejelzési horizont végére megszűnik - vélik az MNB-ben.

Az üzemanyagokat és alapvető élelmiszereket érintő árstop úgy vélik, hogy a jelenleg hatályos kormányzati intézkedés értelmében ezek az intézkedések október 1-ig fennmaradnak, majd 2023 közepéig fokozatosan kivezetik azokat.

A rezsicsökkentéssel kapcsolatos intézkedések viszont a teljes előrejelzési horizonton valószínűleg változatlanul fennmarad - olvasható a jelentésben.