Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az infláció 1,0 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest, amit főként az élelmiszerek és az iparcikkek árindexének emelkedése okozott - olvasható a gyorselemzésben.

Az előző hónaphoz képest a maginfláció 1,6 százalékponttal nőtt. A maginfláció növekedéséhez a feldolgozott élelmiszerek és az iparcikkek járultak hozzá. 2022 júniusában az üzemanyagok a termékkör árszintjének 2021. novemberig tartó emelkedése nyomán éves összehasonlításban 0,7 százalékponttal járultak hozzá az éves inflációhoz.

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó MNB-mutatók emelkedtek az előző hónaphoz képest.

A globális nyersanyag- és energiaár-emelkedés a termékek széles körében érvényesült, így az üzemanyagok és szabályozott árak nélkül számított kosár havi árváltozása 1,7 százalék volt, ami jelentősen meghaladta az elmúlt éveket jellemző 0,1 százalékos júniusi értéket és négyszerese a tavalyi 0,4 százalékos mértéknek.

Ez a helyzet a főbb tételeknél

Az inflációs főcsoportok közül az iparcikkek árai 1,8 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest – szemben a historikusan jellemző 0 százalék körüli június havi árváltozással –, így az iparcikkek éves inflációja 12,3 százalékra emelkedett. A termékkörön belül a tartós és a nem tartós iparcikkek árindexe egyaránt nőtt. A tartós iparcikkek áremelkedése jelentős mértékben az új és a használt személygépkocsik árnövekedéséhez kapcsolódott. Az iparcikkeknél tapasztalt áremelkedés a nemzetközi folyamatokkal összhangban alakult.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal nőttek. Az elmúlt évekre jellemző júniusi átárazásnál magasabb áremelkedés történt, ami a szolgáltatások széles körében jellemző volt. Az élelmiszerekhez kapcsolódó szolgáltatások (éttermi és étkezési szolgáltatások, büféáruk) inflációja tovább gyorsult, ugyanakkor a mobiltelefon és internet szolgáltatások esetében a tavalyihoz hasonló jelentős áremelkedés idén nem ismétlődött meg. A piaci szolgáltatások éves árindexe 9,0 százalék volt.

Az élelmiszerek inflációja 23,7 százalékkal emelkedett, a termékkörön belül a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerek árindexe egyaránt számottevően nőtt. Májushoz képest az élelmiszerek árai 2,8 százalékkal nőttek, míg az elmúlt években az árak mérséklődése jellemezte az élelmiszerárakat júniusban. A feldolgozott és a feldolgozatlan élelmiszerek esetében az áremelkedés egyaránt széles körben jellemző volt.

A szabályozott termékek árai májushoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek, amit elsősorban a sport- és múzeumi belépők áremelkedése magyaráz.

Egyre nagyobb inflációra számít az átlagember

A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A mutatók júniusban az előző hónaphoz képest emelkedtek.

A mutatók áprilisban az előző hónaphoz képest emelkedtek és értékük a jegybanki célsáv fölött alakul, jelenleg a 6-13 százalék közötti sávban mozognak.

Inflációs mutatók júniusban (százalékpont)
Ritkán változó árú termékek (súlya 38,6%)4,7Egyéb tételek (súlya 61,4%)7,1

A feldolgozott élelmiszerek nélküli

maginfláció (súlya 50,3%)
5,5Egyéb tételek (súlya 49,7%)6,2
Adószűrt maginfláció (súlya 63,6%)8,8Egyéb tételek (súlya 36,4%3,0
Forrás: MNB