Az infláció 1,9 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest, amit főként az élelmiszerek árindexének emelkedése magyaráz. Az előző hónaphoz képest a maginfláció 2,3 százalékponttal nőtt. A maginfláció növekedéséhez legnagyobb mértékben (1,1 százalékponttal) a feldolgozott élelmiszerek járultak hozzá - olvasható a gyorselemzésben.

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatók emelkedtek az előző hónaphoz képest.

Az alapfolyamatok emelkedése mellett az élelmiszerek drágulása járult hozzá legnagyobb mértékben az infláció gyorsulásához.

A globális nyersanyag- és energiaár-emelkedés a termékek széles körében érvényesült, így az üzemanyagok és szabályozott árak nélkül számított kosár havi árváltozása 2,0 százalék volt, ami továbbra is jelentősen meghaladja az elmúlt évekre jellemző áremelkedést.

Ez a helyzet a nagyobb csoportoknál

Az inflációs főcsoportok közül az iparcikkek árai 1,9 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest – szemben a historikusan jellemző 0 százalék körüli augusztusi havi árváltozással –, így az iparcikkek éves inflációja 16,4 százalékra emelkedett. A termékkörön belül a tartós és a nem tartós iparcikkek árindexe egyaránt nőtt. A tartós iparcikkek áremelkedése döntően az új személygépkocsik árnövekedéséhez kapcsolódott, míg a nem tartós iparcikkek esetében az áremelkedés széleskörű volt.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal nőttek. Az előző évekre jellemző augusztusi átárazásnál magasabb áremelkedés történt, ami a szolgáltatások széles körében jellemző volt. Az élelmiszerekhez kapcsolódó szolgáltatások (éttermi és étkezési szolgáltatások, büféáruk) inflációja tovább gyorsult. A piaci szolgáltatások éves árindexe 11,1 százalék volt.

Az élelmiszerek inflációja 33,6 százalékra emelkedett, a termékkörön belül a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerek árindexe egyaránt számottevően emelkedett. Júliushoz képest az élelmiszerek árai 3,4 százalékkal nőttek, míg az elmúlt években az árak mérséklődése jellemezte a termékcsoportot augusztusban. A feldolgozott és a feldolgozatlan élelmiszerek esetében az áremelkedés egyaránt széles körben jellemző volt.

Az alkohol, dohány termékkör ára júliushoz képest 1,9 százalékkal nőtt. Az árnövekedés hátterében a júliusi jövedékiadó-emelés folytatódó begyűrűzése áll.

A szabályozott termékek árai júliushoz képest 0,2 százalékkal emelkedtek.

Egyre nagyobb inflációra számít az átlagember

 

A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A mutatók augusztusban az előző hónaphoz képest emelkedtek

A mutatók augusztusban az előző hónaphoz képest emelkedtek és értékük jóval a jegybanki célsáv fölött alakul, jelenleg a 7-16 százalék közötti sávban mozognak.
Inflációs mutatók augusztusban (százalékpont)
Ritkán változó árú termékek (súlya 38,6%)5,7Egyéb tételek (súlya 61,4%)9,9

A feldolgozott élelmiszerek nélküli

maginfláció (súlya 50,3%)
7,2Egyéb tételek (súlya 49,7%)8,4
Adószűrt maginfláció (súlya 63,6%)12,0Egyéb tételek (súlya 36,4%3,6
Forrás: MNB