Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lakossági energiaárak csaknem 10 éve fennálló rögzítése mellett az elmúlt hónapokban – a rendkívüli folyamatokra való tekintettel – a kormányzat további termékek árára is felső határt rögzített. 2022. február 1-től 3 hónapon keresztül október 15-i szinten maximálják 7 alapvető élelmiszer árát. E tételek súlya a fogyasztói kosárban a 2022-es súlyok alapján 1,7 százalék. Továbbá a kormányzat 2021. november 15-től az üzemanyagok literenkénti árait 480 forintban maximálta majd május 15-ig.

Az üzemanyagok felelnek a háztartások kiadásainak 6,5 százalékáért, a rezsicsökkentés által érintett szolgáltatások (távfűtés, gáz és áram) súlya pedig 4,2 százalék. Így az utóbbi hónapokban újonnan bejelentett hatósági árintézkedések és a 2013–2014 időszakban befagyasztott rezsitételek aktuálisan az összes háztartási kiadás 12,4 százalékát teszik ki. Összességében a lakosság november–március időszakra eső fogyasztásnak átlagosan a 2,1 százaléka, mintegy 250 milliárd forint jövedelem marad a háztartásoknál az intézkedések nyomán - derül ki az MNB most megjelent inflációs jelentéséből.

Az érintett termékek árai kulcsfontosságúak az inflációs várakozások szempontjából, és pszichológiai hatásuk is van. Magyarországon a kormányzati intézkedéseknek (az üzemanyag árának maximálása, a jövedékiadó-csökkentés, egyes alapvető élelmiszerek árának befagyasztása, rezsicsökkentés) jelentős szerepe van a nyersanyagárak begyűrűzésének megfékezésében - írták az MNB elemzői.

A számításaik szerint, ahol többek közt abból indultak ki, hogy a hazai rezsiköltségek az EU országaiban megfigyelt rezsiinfláció mértékével emelkednek februártól, riasztó eredményre jutottak. Eszerint ugyanis 2022. februárban – amikor a hivatalos infláció 8,3 százalék volt – a kormányzati intézkedések 2,2 százalékponttal húzták le – ebből az élelmiszerár-stop 0,3 százalékpontot, az üzemanyagárak befagyasztása 0,6, a rezsicsökkentés pedig 1,3 százalékpontot tett ki – az inflációt, így enélkül az áremelkedés 10,5 százalék lett volna.

Idén márciusban pedig ez a jótékony hatás elérte a 4,2 százalékpontot ( ebből az élelmiszerár-stop 0,5 százalékpontot, az üzemanyagárak befagyasztása 2,5, a rezsicsökkentés pedig 1,3 százalékpontot adott ki ), azaz e hónapban is biztosan két számjegyű, bőven tíz százalék feletti lenne az inflációs ráta.

MNB
Forrás: MNB