Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A döntés értelmében december 1-jei hatállyal az egynapos jegybanki betét kamatát 45 bázisponttal 1,60 százalékra, míg az egynapos és az 1 hetes fedezett hiteleszköz kamatát 105 bázisponttal 4,10 százalékra emelték. 

A jegybank közleménye szerint a monetáris tanács áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat, és meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását. A testület azt is  jelezte, hogy az elmúlt időszakban felerősödtek az olyan rövid távú pénz- és árupiaci kockázatok, amelyekre gyorsan és a szükséges mértékben kíván reagálni a jegybank.

Az egyhetes betéti eszköz kamata az elmúlt hetekben az alapkamat szintje fölé emelkedett. A kamatfolyosó kiszélesítése és felfelé aszimmetrikussá tétele szervesen illeszkedik a monetáris politika új szakaszának stratégiájába. Az árstabilitás elérése és fenntartása érdekében kiemelten fontos, hogy a jegybank számára elegendő mozgástér álljon rendelkezésre, biztosítva a gyorsan változó környezetből fakadó kockázatok hatékony kezelését - írta közleményében a testület.

Itt is borul a bevett menetrend

A jegybank a korábbiakhoz mérten szokatlan mód havi két ütemezett ülése közül ezúttal a nem kamat ülésén döntött egy újabb jelentős szigorításról.

Reagálva a jócskán célérték felett alakuló, és tartósnak ígérkező inflációra a jegybank az alapkamat emelésébe kezdett, a szigorítást kiegészítve a csütörtökönként tartott egyhetes betéti aukciónál felfelé eltér és folyamatosan az alapkamatnál ténylegesen magasabb kamatszintet határoz meg.

Ebbe a politikába illik a mostani váratlan időzítésű döntés. Októberben a statisztika hivatal 6,5 százalékos inflációt mért, ami több mint kétszerese az MNB inflációs céljának.

A jegybank már jelezte, hogy folytatni készül a szigorítást ameddig nem látja a normalizálódás jeleit. Minden várakozás szerint a decemberi, ugyancsak emelést hozó kamatdöntéssel egy időben közölt sarokszámok az idei utolsó inflációs jelentésből is az eddig vártánál magasabb inflációt, és a korábbinál borúlátóbb kockázati forgatókönyveket.

Az infláció mellett a forintárfolyam is gondot okoz az MNB-nek. Ugyan hivatalosan nincs árfolyamcél, a 370-es árfolyam áttörése az euróval szemben nagyobb lépéseket követel a monetáris tanácstól. Az újabb szigorítás hírére erősödött a forint, kevéssel a bejelentés után 366 alatti szinteken áll az euróval szemben.

Zavaros vizeken

A kifejezetten erős inflációs kockázatok miatt az egyhetes betéti kamat huzamosabb ideig elválhat az alapkamattól, továbbra is betöltve az effektív kamatláb szerepét - kommentálta a lépést Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

-A jelenlegi kockázatok figyelembe vételével arra számítunk, hogy az egyhetes betéti kamat 4 százalékig emelkedhet a jövő év első negyedévében, majd a negyedik negyedévtől, amennyiben mérséklődnek az inflációs kockázatok, a monetáris tanács elkezdheti az egyhetes betéti kamat visszazárását az alapkamathoz - vélekedett Suppan.