Nagy Márton a bécsi Euromoney konferencián nagyon erős üzenetet küldött a piaci szereplőknek arról, hogy az MNB közel került a monetáris szigorítás megkezdéséhez - írja a Portfolio.hu. Az MNB alelnöke ugyanis azt mondta, hogy amennyiben az adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3 százalékot, az bizonyítékot jelentene az MNB számára, hogy az infláció tartósan elérte a jegybank célját.

Nagy Márton továbbá elmondta, hogy az MNB várakozásai szerint már az idei első negyedévben elérheti a 3 százalékot az adószűrt maginfláció, azonban meg akarják várni, amíg ez valóban bekövetkezik.

A pénzügyi portál emlékeztet, hogy kedden tette közzé a tavaly decemberi inflációs adatokat a KSH, amelyből kiderült, hogy az éves maginflációs index értéke 2,6 százalékról 2,8 százalékra emelkedett. Ezt követően az MNB is nyilvánosságra hozta az általa számított, inflációs alapfolyamatokat nyomon követő mutatóit: ezek alapján az adószűrt maginfláció decemberben 2,7 százalékról 2,9 százalékra gyorsult.

A normalizálás első lépéseként Nagy az FX-swap állomány leépítését, illetve a kamatfolyosóval való "manőverezést" nevezte meg. A piaci szereplők közül egyébként mindenki arra számít, hogy az irányadónak tekintett (0,9 százalékos) kamat helyett először a nem konvencionális eszköztárához fog hozzányúlni a jegybank.

Végezetül az alelnök azt is leszögezte, hogy az MNB számára az inflációs cél tartós elérésének biztosítása az elsődleges döntési szempont.

Az MNB először a tavaly decemberi kamatdöntés követően kiadott közleményben jelezte, hogy az Európai Központi Bank első kamatemelésével kapcsolatos piaci várakozások kitolódásánál fontosabb döntési szempont a hazai inflációs folyamatok alakulása. Ez pedig a szigorítás irányába mutat.