A monetáris tanácsba az Országgyűlés felhatalmazása alapján a gazdasági bizottság jelölhet tagokat.

A tanács egyik tagja, Báger Gusztáv (képünkön) 2020. december 31-ével lemondott a mandátumáról, ezért kell 2021. január elsejétől új tagot delegálni a testületbe.

A 82 éves Báger Gusztáv 2015. július 6. óta a tanács tagja - mondta Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke az MTI beszámolója szerint.

Gottfried Péter felvezetőjében elmondta: az elmúlt harminc évben különböző beosztásokban és helyszíneken lényegében ugyanazért dolgozott, hogy "Magyarország ismét részese lehessen annak a világnak, ahová mindig is tartozott, de onnan a történelem fájdalmasan kiszakította." Kivételesnek nevezte, hogy részt vehetett Magyarország európai és nemzetközi intézményrendszerbe történő belépésében, beilleszkedésében, az uniós csatlakozás folyamatában. Szavai szerint a jelölése annak is szól, hogy miként lehet az uniós és nemzetközi gazdasági területeken szerzett tapasztalatait hasznosítani a magyar monetáris politika alakításához.

Véleménye szerint a jelenlegi időszakban nagy jelentősége van annak, hogy a monetáris politika mennyire képes időben reagálni a kihívásokra. Az elmúlt évek monetáris politikája erre képes volt.

A következő években szerinte egyszerre lesz szükség a kiszámíthatóságra, a megfontoltságra, a prudenciára, a nyitottságra, egymás legjobb gyakorlatainak megismerésére, adaptálására, valamint eddig nem alkalmazott megoldásokra és gyors cselekvőképességre.

Gottfried Péter 65 éves, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett 1978-ban. Pályáját 1978-1981 között az Intercooperation Kereskedelemfejlesztési vállalat kooperációs üzletkötőjeként, majd 1983-ig a Külkereskedelmi Minisztérium Vámpolitikai és Nemzetközi Szervezetek Főosztályának munkatársaként kezdte. A következő két évben az ENSZ gazdasági szervezete mellett működő genfi magyar képviselet titkára, majd 1989-ig a Külkereskedelmi Minisztérium és jogutódainak munkatársa volt, 1989 után különböző beosztásokban a brüsszeli magyar EU-képviseletnél dolgozott. 1994-től ideiglenes ügyvivő volt.

Majd 1995-től címzetes államtitkári rangban az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium Európai Ügyek Hivatalának elnöke volt egy évig, majd a Külügyminisztérium Integrációs Államtitkársága helyettes vezetőjének, rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek nevezték ki, 1998-2002 között ugyanezen államtitkárság vezetője volt.

Később 2002-ben a Külgazdasági Államtitkárság helyettes vezetőjének, majd vezetőjének nevezték ki, 2002-2005 között helyettes államtitkár volt a Külügyminisztériumban, 2005-ben az Európai Ügyek Hivatala elnöke lett, a Miniszterelnöki Hivatal címzetes államtitkáraként. Gottfried Péter 2010-től a Miniszterelnökség munkatársa, a miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója - olvasható a Wikipedián.

A monetáris tanács jelenlegi tagjai
NévKinevezés kezdete
Matolcsy György2019. március 4.
Patai Mihály2019. április 22.
Kandrács Csaba2019. október 2.
Virág Barnabás2020. június 22.
Báger Gusztáv2015. július 6.
Kardkovács Kolos2016. szeptember 12.
Kocziszky György2017. április 6.
Parragh Bianka2017. március 23.
Pleschinger Gyula2019. március 5.
Forrás: MNB

Eközben szintén ma tartja novemberi ülését a monetáris tanács. Az új MT-tag ma még biztosan nem szavazhat, mivel csak a parlamenti megerősítés után válik a testület tagjává, továbbá a tanács a kamatmeghatározó ülését kedd délelőtt tartja, a közlemény kerül csak ki délután kettőkor a jegybank honlapjára.