Az előző hetekkel egyező, 6,15 százalékos kamaton hirdette meg újabb egyhetes betéti tenderét az MNB. Ez azt jelenti, hogy nem változik az irányadó kamat - derül ki az MNB tenderadataiból.

A forint árfolyama az elmúlt napokban stabilizálódott, kisebb korrekció indult, így a piac is arra számított, hogy egyelőre marad a 6,15 százalékos kamatszint.

Rendes kamatmeghatározó ülésre 2 hét múlva kerül sor, akkor az alapkamat 1 százalékkal, 5,4 százalékra emelkedhet, rá 2 napra pedig kismértékben emelhetik az egyhetes betéti kamatszintet is.

A mostani 6,15 százalékos irányadó magyar kamat továbbra is a legmagasabbnak számít a régióban. A lengyel jegybank nemrégiben, meglepetésre, 100 bázisponttal emelte az alapkamatot, de így is még csak 4,5 százaléknál tartanak, míg a cseh alapkamatszint jelenleg 5 százalék.

Legutóbb március 24-én szigorított a magyar jegybank, akkor 30 bázisponttal emelte az egyhetes betét kamatát, így lett az effektív kamat mértéke a mostani 6,15 százalék.

Eközben a jegybanki alapkamat március 23. óta 4,4 százalékon van, a következő kamatmeghatározó ülést pedig április 26-án tartják, így legközelebb akkor szűkülhet majd a rés az alapkamat és a kéthetes betéti tender, azaz a jelenlegi irányadó eszköz kamata között.