A korábban megszokottnál nagyobbat, 75 bázispontot emelt az egyhetes betét kamatán az MNB. Az effektív kamat új mértéke 5,35 százalék – adta hírül az MNB.

Csütörtök reggel a jegybank 5,35 százalékon hirdette meg az újabb egyhetes betéti tenderét. Ez 75 bázispontos kamatemelést jelent. Mivel jelenleg ez az irányadó eszköz, a mai lépés érdemi monetáris szigorítást jelent. (Eközben a jegybanki alapkamat február 23. óta 3,4 százalékon van.)

Az forint napok óta tartó látványos gyengülésére eddig a jegybank azzal reagált, hogy kedden megszólalt Virág Barnabás alelnök. Meg kell tartani a szigort addig, ameddig nem látjuk a normalizációt. Ez hosszú út lesz, a küzdelem még hosszabb lesz, mint amit Ukrajna orosz megtámadás előtt remélni lehetett - mondta az alelnök az Inforádióban. Szavainak azonban ne volt érdemi hatása a piacokra.

Szerdán Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője arról beszélt, hogy a forintgyengülés miatt újabb kamatemelés várható csütörtökön a magyar jegybanktól, a mérték pedig meghaladja a 30 bázispontot .

A Bloombergnek nyilatkozó közgazdászok pedig 40 bázispontos emelést valószínűsítettek.

Azonban a forint folyamatosan gyengül az orosz-ukrán háború kezdete óta, régiós társainál is gyorsabban veszít értékéből. Csütörtök délután fél 4-kor már új mélypontra esett az euróval szemben, 383,602 forint a történelmi negatív rekordszint, ami több mint 5 százalékos napon belüli gyengülést jelent.

Csütörtök reggel, az egyhetes betét kamatának meghatározása idején felfele emelkedett az árfolyam. 9 óra után újra 380 forint körüli összegbe került egy euró, majd onnan másfél forinttal korrigált.

Már három és fél hónapja tart

A csütörtökönként tartott egyhetes betéti tenderek aukcióin az alapkamattól el lehet térni, így az ezeken kialakuló, az alapkamatnál magasabb kamatszint az, ami ténylegesen érvényes a piaci működésben. Amióta ezt a lehetőséget az MNB megteremtette emelt is minden alkalommal.

Az MNB monetáris tanácsa 2021. november 16-án arról döntött, hogy a csütörtökönként meghirdetendő egyhetes betét kamata az alapkamat fölé is mehet. Ez egyben azt is jelentette, hogy az MNB búcsút intett a tavaly nyáron beállt konvencionális fordulatnak, amikor a kiegészítő eszközök mellett évek elmúltával ismét az alapkamat vált a központi eszközzé.

Vagyis immár a tényleges kamatszint az egyhetes eszköz miatt ismét eltérhet az alapkamattól. Ezeken felül az MNB a swap-eszközeit is újragondolja, a tervezett fokozatos kivezetés helyett azonnal lép, ezzel is mérsékelve bankrendszerben lévő likviditást. Mivel az egyhetes betéti tenderen jelenleg az MNB korlátlanul elfogadja az ajánlatokat, ez a kamat vette át újra az irányadó szerepet.

Majd két nappal később, november 18-én valóban megérkezett a következő emelés: az egyhetes betéti eszköz kamata 40 bázisponttal, 2,5 százalékosra ugrott. Az irányadó kamat november 25-én 2,9 százalékra, december 2-én pedig 3,1 százalékra nőtt.

A 2021. december 9-i 20 bázispontos újabb emelést az is lehetővé tette, hogy a monetáris tanács november 30-án a kamatfolyosót kiszélesítette és aszimmetrikussá tette.

Ezt követően december 23-án 30 bázispontos, 30-án pedig 20 bázispontos szigorítás volt, akárcsak 2022. január 6-én, így már 4 százaléknál járt a kamat. Innét egy hónapos pihenés következett, február 3-án pedig 30 százalékos emelés jött, akárcsak február 26-án. Innét következett ma a 75 bázispontos ugrás és értük el az 5,35 százalékot.