A következő hónapokban bázishatások, az üzemanyagárak emelkedése, a jövedéki adó újabb növekedése és a gazdaság újraindításával jelentkező keresleti-kínálati súrlódások miatt inflációs kiugrások jelentkeznek. A fogyasztóiár-index a második negyedévben megközelíti az 5 százalékos szintet, amelynek mintegy felét az üzemanyagok áremelkedése és az adóváltozások magyarázzák – közölte az árpilisi kamatöntést követően a Magyar Nemzeti Bank döntéshozó testülete.

Áprilisban nem történt változás a főbb kamatfeltételekben. A forintárfolyam érdemben nem változott a várakozásoknak megfelelő kamatdöntésre.

A monetáris tanács szerint az átmeneti hatások kifutásával az infláció a nyári hónapoktól visszatér a jegybanki toleranciasávba. 2021-ben az éves átlagos infláció a 3,8–3,9 százalékos tartományban, míg az adószűrt maginfláció a 3 százalékos szint körül alakul.

A jegybank egyértelmű szándéka elkerülni, hogy a jelenlegi bizonytalan környezet az infláció tartós emelkedését okozza. A tanács kiemelt figyelemmel követi a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatvállalási hajlandóság alakulását és a gazdaság újraindítása során esetlegesen jelentkező másodkörös inflációs hatásokat. A Monetáris Tanács megerősíti, hogy a felfelé mutató inflációs kockázatok erősödése esetén az MNB készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására – áll a közleményben.

Az MNB megismételte korábbi üzenetét, miszerint amíg az inflációs kockázatok indokolják, addig az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között különbséget tart fenn. A forint relatív gyengesége miatt a lazítás, azaz az egyhetes betéti kamatszint visszacsökkentésének esélye minimálisra csökkent. – értékelte a kamatdöntést Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője.

-Egyelőre nem lesz szükség szigorításra – mondta Suppan Gergely a Takarékbank elemzője. Ugyanakkor indokolt az óvatosság, mivel számos nyersanyag és mezőgazdasági termény ára érdemben emelkedett, valamint a gazdaság várható újranyitása is okozhat többletfogyasztást, valamint magasabb árakat az elhalasztott fogyasztás pótlásaként. Nem zárható ki, hogy az év második felében az MNB kamatemelésre kényszerülhet – írta az elemző.