A júliusi kamatdöntésén 30 bázisponttal, 1,2 százalékra emelte a jegybank döntéshozó testülete az alapkamatot, ami a korábban alkalmazott gyakorlattal szemben immár ismét a monetáris tanács legfontosabb eszköze.

A döntés megfelelt a várakozásoknak, miután az MNB bejelentette, hogy nem egyszeri lépésre, hanem kamatemelési ciklusba kezd. Ezt az indokolja, hogy jelenleg is 5 százalékot meghaladó inflációt mutatnak a statisztikák. Továbbá a jegybank jelentős kockázatát látja annak, hogy idén az infláció a 3 százalékos középtávú célját, illetve az ahhoz szabott plusz-mínusz egyszázalékos tűréssáv felső küszöbét is túllövi a ráta.

Arról, hogy a mandátuma teljesítéséhez hány és mekkora alapkamatra lehet számítani, megoszlanak a vélemények. Nagy váltás volt júniusban, amikor az MNB áttért egy sűrűbb, havi rendszerességre, korábban csak negyedévente változtattak rendszerint a feltételeken.

Virág Barnabás MNB-alelnök a kamatdöntést követően háttérbeszélgetésen ismerteti majd a mai lépés hátterét és ad új iránymutatást.