A monetáris tanács augusztusi rendes kamatdöntésén 30 bázisponttal, 1,5 százalékra emelte az alapkamatot. A lépés összhangban volt a várakozásokkal, miután a további szigorítást indokolták a makrogazdasági folyamatok, és Virág Barnabás alelnök júliusban a „határozott” lépések folytatásával szóban is megelőlegezte, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ebben a hónapban is szigorít.

Chris Turner, az ING regionális szakértője a kamatdöntést megelőzően azzal számolt, hogy nem csak augusztusban, hanem a továbbiakban is folytatódhat a kamatemelés, az ING 2 százalék körüli alapkamatot vár év végére. Ezt támasztja alá, hogy a legutóbbi 4,6 százalékos inflációs adat jócskán felül van az MNB 3 százalékos középtávú inflációs céljához szabott plusz-mínusz egyszázalékos tűréssávon. Az MNB ráadásul egy újabb kilövésre számít az ősszel, és az aktuális előrejelzése szerint 2021 egészében is tűréssávon felüli lesz a drágulási ráta.

Nagy meglepetést –és jó eséllyel a forint esetleges gyengülését –az okozhatná, ha a beárazott 30 pontosnál kisebb emelésre kerülne sor – áll az OTP Bank elemzői előrejelzésében. Ennek azonban mérsékelt az esélye, mert ugyan a júliusi inflációs adat hajszállal jobb lett a piaci várakozásoknál, de érdemben meghaladja a jegybank utolsó inflációs jelentésében előrejelzett értéket, és a forint eddigi erősödése sem feltétlenül elegendő ahhoz, hogy 2022 második felére megfelelő biztonsággal teljesüljön az inflációs cél.

Az ING kiemeli, hogy a forint a regionális fizetőeszközök között kifejezetten jól teljesített, múlt hónapban 1,6 százalékkal erősödött a dollárral szemben. Az augusztusi kamatdöntéstől előzetesen nem vártak nagy árfolyammozgást, lévén a 2 százalékhoz közelítő alapkamatot látszólag már beárazta a piac.

A forint 349 körüli szinteken kereskedett az euróval szemben a kamatdöntést megelőzően.

Virág Barnabás alelnök délután 3 órakor, a kamatdöntést kísérő közlemény megjelenésével egy időben tart háttérbeszélgetést.

A frissített iránymutatásra azért is kíváncsiak lesznek a szereplők, mert elképzelhető, hogy az MNB komolyabb utalásokat tesz arra, miként tervezi megkezdeni mérlegének szűkítését.

A jegybank állampapír-vásárlási programja közelíti a már kétszer megemelt, immár 3000 milliárd forintos limitet, így sor kerül a program felülvizsgálatára is. Nagyon nagy valószínűséggel az MNB folytatja majd a programot, de komoly esélyt látunk arra, hogy a tanács csökkenti majd a heti vásárlások összegét – írja az OTP elemzése.