A monetáris tanács idei utolsó rendes kamatdöntő ülésén az alapkamatot 0,60 százalékon, az egynapos betéti kamatot mínusz 0,05 százalékon, míg az egynapos és az 1 hetes fedezett hiteleszközök kamatát 1,85 százalékon változatlanul tartotta. Mindez összhangban volt a piaci várakozásokkal.

Az MNB döntéshozó testülete ma a kamatdöntéshez társuló közleménnyel egyben 15 órakor publikálja idei utolsó inflációs jelentésének sarokszámait, amiből kiderül, mennyire látja súlyosnak a negyedik negyedév gazdasági folyamatait az év egészére vetítve, és a jövőre nézve.

Hamarosan Matolcsy György jegybankelnök és alelnökei ismertetik a kamatdöntés hátterét, és a várható kilátásokat, csakúgy, mint azt, hogy milyen további lépésekkel készülhet az MNB a gazdaság megsegítésére.

Az MNB a kamatfeltételekhez látványosan legutóbb ősszel nyúlt hozzá, amikor az egyhetes betéti tenderen 0,75 százalékra emelte a kamatot szemben a 0,6 százalékos alapkamattal. Az akkori kommunikáció szerint erre az inflációs folyamatok kontrollálása érdekében volt szükség.

Jelenleg az főbb inflációs mutatók megfelelnek az MNB 3 százalékos céljának, illetve az ahhoz szabott plusz-mínusz egyszázalékos tűréssávnak. Novemberben a fő inflációs mutató 2,7 százalékos volt, míg a ritkán változó áru termékek a skála másik végén voltak, ott az árszínvonal 4 százalékkal emelkedett.

A kormányzat jelenleg 6,4 százalékos gazdasági visszaesést vár 2020-ra. Korábban a jegybank adta a legoptimistább prognózisokat, ezeket a szeptember végén megjelent negyedéves inflációs jelentésében jócskán lerontotta, így idén aktuálisan -6,8 és -5,1 százalék közötti eredményt várt. Többek között ezeknek a számoknak a revíziója is kiderül ma délután 3 óra után.

A forint 355 körüli szinteken kereskedett kamatdöntést megelőzően az euróval szemben