A monetáris tanács végrehajtotta az állampapír-vásárlási program technikai felülvizsgálatát, amit sikeresnek ítél - áll a Magyar Nemzeti Bank döntéshozó testületének közleményében, miután változatlan szinten hagyta a kamatokat.

Május óta a jegybank mérlegében lévő állampapírok állománya több mint 700 milliárd forinttal nőtt. A Magyar Nemzeti Bank folytatja a programot és változatlanul tartós piaci jelenlétre rendezkedik be az állampapírpiacon. Az MNB a vásárlásokat a szükséges mértékben a szükséges ideig fogja használni.

Továbbra is az egyhetes betéti tender a rugalmas eszköz - írja az MNB várható politikájáról Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője. A múlt héten változatlanul, 0,75 százalékos kamatszint mellett az összes benyújtott ajánlatot elfogadta az MNB, összesen 2 798 milliárd forint értékben. -Várakozásunk szerint amíg a forint a 375-380-as tartomány alatt mozog az euróval szemben, nem fog kamatemeléssel beavatkozni a jegybank.

A tanács közleménye szerint folyamatosan értékeli a beérkező adatokat, kiemelt figyelemmel követi a gazdaság helyreállításával kialakuló inflációs hatások tartósságát, valamint a pénzpiaci folyamatok lehetséges inflációs hatásait. Amennyiben az inflációs kilátások megváltozása indokolttá teszi, az MNB készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására - áll az MNB iránymutatásában.