Minden bizonnyal az elmúlt néhány hónaphoz képest nyugodtabb kamatdöntést tarthatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntéshozó testülete.

A monetáris tanács változatlanul 0,9 százalékos szinten hagyta az alapkamatot, illetve -0,05 százalékos szinten az egynapos betéti kamatot, és nem változtatott az egynapos és az 1 hetes fedezett hiteleszközének kamatán, amit április elején rendkívüli lépésben 1,85 százalékra emelt.

-Nem várható nagy horderejű döntés, kivárásra rendezkedett be a jegybank, közleményben esetleg lehetnek utalások makrogazdasági helyzetértékelésre júniusi Inflációs Jelentés előtt - mondta a kamatdöntést megelőzően Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője.

A forint 350 alatti szinteken kereskedett az euróval szemben a kamatdöntést megelőzően. A monetáris tanács a kamatdöntés után egy órával, délután 3-kor publikálja a döntését bemutató közleményt.

A jegybank a kamatdöntést megelőző napon 1-3-6-12 hónapos forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderen 80 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatot. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1921 milliárd forint.