Nyomon követi és a helyzetnek megfelelően lép a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a koronavírus járvány idején. A monetáris tanács májusi rendes kamatdöntését kísérő közlése szerint az MNB törvényi mandátumának megfelelően minden rendelkezésére álló eszközt alkalmaz az árstabilitás elérése és a magyar gazdasági és pénzügyi rendszer támogatása érdekében.

A monetáris tanács változatlanul 0,9 százalékos szinten hagyta az alapkamatot, illetve -0,05 százalékos szinten az egynapos betéti kamatot, és nem változtatott az egynapos és az 1 hetes fedezett hiteleszközének kamatán, amit április elején rendkívüli lépésben 1,85 százalékra emelt.

A közlemény kiemeli, hogy az MNB mandátuma a jelenlegi rendkívüli makrogazdasági környezetben is az árstabilitás elérése és fenntartása, a pénzügyi stabilitás megőrzése, valamint a kormány gazdaságpolitikájának támogatása. Ezzel összhangban kiemelt feladattá vált a koronavírus okozta negatív reálgazdasági és pénzpiaci következmények tompítása, illetve a gazdasági növekedés újraindításának megalapozása.

Nem volt meglepetés

A kamatdöntés nem okozott meglepetést, miután a jegybank korábbi intézkedései megnyugtatták a piacot, így a forintárfolyam sem mozdult érdemben a 350 alatti szintjeiről az euróval szemben a kamatdöntés bejelentését követően.

"Nem számítottunk változtatásra. Az MNB pár hete bejelentett eszközvásárlási programja életbe lépett, de az eredetileg meghatározott 1000 milliárd forintos keretből még bőven van. Az induláskor előrevetített, heti átlagos 80 milliárdot csak az első héten költötte el az MNB, az azt követő hetekben kisebb összegekért - 40 illetve 20 milliárd forintért - vásárolt, mert nyugodtabbá vált a piac" - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Az MNB-nek megmaradt a puskapora

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is a jegybanki eszközvásárlási programmal magyarázza, hogy jelenleg nincs különösebb izgalom a piacon. "Az MNB az utóbbi hetekben igen alacsony mennyiséget vásárolt, annak köszönhetően, hogy az állampapír aukciókon bőséges maradt a likviditás, a hozamok pedig a jegybank szándékainak megfelelően csökkent, így nem kellett ellőnie a puskaporát, azaz jelentős állampapír vásárlási potenciál maradt fent esetleges későbbi piaci zavarok esetére."

A Takarékbank azzal számol, hogy az infláció a következő hónapokban a 3 százalékos inflációs cél alatt maradhat, majd az év második felében csak kismértékben haladja meg, nem lesz szükség szigorításra.

A kamatdöntéssel egy napon benyújtott költségvetés alapján a kormány jövőre 3 százalék körüli inflációval számol, idén 353,8, jövőre pedig 356,6-os forint-euró árfolyam mellett.

Az MNB júniusban adja ki következő negyedéves inflációs jelentését. Ha addig nem történik újabb válságfordulat, várhatóan akkor ad újabb konkrét iránymutatását a piaci szereplőknek a monetáris tanács.