Maradtak a feltételek, a monetáris tanács az alapkamatot, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatát és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatát 0,9 százalékon, az egynapos jegybanki betét kamatát pedig -0,05 százalékon változatlanul tartotta.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntéshozó testülete a havi rendes kamatdöntő ülésétől a piac ezt is várta, különösen azt követően, hogy a nemzetközi monetáris politika is támogatja a Matolcsy György által vezetett intézményt a pénzbőség fenntartásában.

Miután az Egyesült Államokban a Federal Reserve és az Európai Unióban az Európai Központi Bank is lazított a feltételeken, az MNB-ről is elhárult a nyomás. Jelenleg az infláció megfelel a 3 százalékos középtávú célnak, a forintárfolyamon pedig átnéz a monetáris tanács, hiába az euróval szembeni 335-ös napi szint.

Az MNB részéről rendre elmondják, hogy nincs árfolyamcéljuk, a mandátum az árstabilitásra irányul, márpedig a jelenleg tapasztalható forintgyengülés kontrolláltan történik.

Nagy Márton MNB alelnök a kamatdöntést követően 15:30-kor tart tájékoztatást, itt adhat az eszközárakra is kiható iránymutatást a jegybank.

Az idén tavasszal bevezetett gyakorlat értelmében az MNB a negyedévente megjelenő inflációs jelentési tükrében vizsgálja felül politikáját, ami a héten esedékes. Nyáron Nagy azt mondta, hogy az év második felében beérkező makrogazdasági adatok lehetnek meghatározóak a jegybank irányválasztásában.