Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezúttal 75 bázispontos kamatemelés várható a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsától, amely kedden tartja soron következő kamatdöntő ülését – mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője a Világgazdaságnak. Az elemző arra számít, hogy 2022 végére 13,75 százalékra ugorhat az irányadó ráta, majd az első negyedévben még néhány szigorító lépés jöhet.

Isépy Tamás, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágvezetője úgy látja, továbbra sem lassít a jegybank az eddigi tempón, várakozása szerint az alapkamat az év végére 14,25 százalékra emelkedhet.

Inflációs csúcs

Az MNB esetleges lassítására utalt Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a Közgazdász-vándorgyűlésen, ahol azt mondta, hogy lassan véget ér a kamatemelési ciklus.

Az elemzők szerint az infláció év végére 20 százalékra mehet fel, ami az árstopok torzító hatása nélkül 23-24 százalékra nőne. Befolyásolja az inflációt és a kamatemelést a forint árfolyama is, amit elsősorban az uniós források körüli vita befolyásol. Megállapodás esetén az év vége előtt erősödhet a forint - jósolta Varga Zoltán.

Mit mondott az alelnök? 

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a múlt héten azt mondta, hogy "minden hónapban fel kell mérni (a kamatemelési ciklus) végét".

 

A kamatemelési ciklus lezárásának kulcsfontosságú tényezői a pozitív előretekintő reálkamatok, az inflációs kockázatok kiegyenlítődése, az Európai Unióval folytatott finanszírozási tárgyalások, és a monetáris transzmisszió erősödése a likviditási feltételek szigorításával. A monetáris tanács kedden 50, 75 vagy 100 bázisponttal emelheti az alapkamatot, Virág Barnabás szerint a döntés után nagy a lehetőségek tárháza, így például a kamatemelés leállítása, vagy a növelési ciklus fokozatos, kis lépésekben történő leépítése.