Látva az elmúlt időszak globális energia- és élelmiszerár emelkedését, a jegybank várhatóan megemeli inflációs előrejelzését a júniusi Inflációs jelentésben az előző, márciusi jelentésben szereplő 7,5-9,8 százalékról – idézi a háttérbeszélgetésen elhangzottakat az MTI.

Szükséges, hogy az egyhetes betét hozamát a swappiaci hozamok is lekövessék, az MNB ezentúl még erősebb hangsúlyt fektet erre a területre; a jegybank beavatkozásaival szűkíti a likviditást - jegyezte meg

Virág Barnabás szerint a monetáris politika számára kulcskérdés az inflációs várakozások megfelelő horgonyzása és a másodkörös hatások tompítása. Ezt a jegybank az alapkamat-emelési ciklus "kiszámítható és határozott folytatásával fogja elérni".

Az alapkamat-emelési ciklust legalább addig kell folytatni, amíg az infláció tetőzése nem körvonalazódik, mondta az alelnök és hozzátette: a kamatemelési ciklus végétől egyelőre még "távol állunk".

Az infláció emelkedése a nyári hónapokban várhatóan folytatódik, a "tetőzés" továbbra is az őszi hónapokra, valamikor szeptember-novemberre várható. Az infláció mérséklődése a lakosság jelenleg igen magas várakozásait is lefelé húzza majd.

Virág kiemelte, hogy az MNB döntéseit továbbra is a stabilitási szempontok vezénylik, és nem az, hogy a napokban átlépte a 400 forintos határt a forint az euróval szemben. Az MNB csütörki meglepő kamatemelésének hatására jelentős erősödés volt, visszatért az árfolyam 395-es szintek környékére.

A jelenlegi bizonytalan környezetben nehezen jelezhető előre, hogy az alapkamat és az egyhetes betéti ráta mikor fog összeérni, "folyamatosan haladni kell" ebbe az irányba.

Megerősítette, hogy az alapkamat gyorsabban emelkedik betéti kamatnál és a folyamat végén össze fog zárni a kettő.

A második negyedévben a gazdaság növekedése még dinamikus volt, a lassulás jelei azonban már látszottak; a növekedés az év egészében 4 százalék fölött, akár 5 százalékon is alakulhat. Recesszióról szerinte "nem indokolt és nem is szabad beszélni".

Virág Barnabás arról is szólt, hogy minden rendelkezésre álló információ alapján az Európai Unióval megszületik a megállapodás a helyreállítási alapról - várhatóan az év második felében.

A költségvetési politikáról megjegyezte: a szigorú és tovább szigorító monetáris politika és a fegyelmezett költségvetési politika az infláció tartós legyőzésének a kulcsa. A költségvetés egyenlegében a nyári hónapoktól kezdve komoly javulás várható; az idei hiánycél jó eséllyel elérhető.

A kormányzati beruházások elhalasztását az alelnök kulcskérdésnek nevezte, ami - emlékeztetett - a költségvetés egyenlege mellett a folyó fizetési mérleget is javítani fogja.

Végül arra is kitért, hogy miközben a vállalati betétek átárazása megfelelő, a lakossági betétekről nem mondható el ugyanez. Ilyen magas inflációs környezetben azt javasolta, hogy az emberek szánjanak arra pár percet, hogy összehasonlítsák a különböző termékeket. Példaként felhozta, hogy az inflációkövető állampapírok megfelelő védelmet nyújtanak a befektetéseknek, és megjegyezte, hogy a bankok között erősebb versenyre lenne szükség.