Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kitartó, határozott monetáris szigorítási ciklust ígért a júniusi, meglepően nagy kamatemelést követően Virág Barnabás, az MNB alelnöke.

Ebben a gazdasági közegben nincs könnyű győzelem, mi minden lépést meg fogunk tenni az infláció legyőzése érdekében

- mondta, kiemelve, hogy a jegybank elsődleges célja a horgonyzás, ezzel is mérsékelve az inflációs folyamatokat, lehűtve a jövőbeni drágulással kapcsolatos várakozásokat.

A monetáris tanács kedden komoly meglepetést okozott a piacnak. Döntése értelmében:

  • Az alapkamat 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelkedik.
  • A monetáris tanács az egynapos betéti kamatot 135 bázisponttal 7,25, míg az egynapos és az egyhetes fedezett hiteleszköz kamatát 135 bázisponttal 10,25 százalékra növeli.
  • A jegybank a devizalikviditást nyújtó swapeszköz használatát 2022 júliusától kiterjeszti és a továbbiakban készen áll negyedéven belül is alkalmazni. A lépés célja, hogy a rövid oldali kamatok minden részpiacon.
  • A monetáris tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.

Matolcsy György a jegybank elnöke néhány éve még azt mondta, hogy ameddig ő az elnök, nem lesz megint 7 százalék felett az alapkamat, ezt a jóslatot a történelem felülírta.

Az MNB minden várakozást jócskán meghaladó szigorítást jelentett be a 185 bázispontos kamatemeléssel.

Kérdésünkre, miszerint ezzel sokkolni szerette volna a piacot a jegybank, Virág elmondása szerint csak egy természetes lépés történt a szigorítási pályában, lévén az MNB elsők között ismerte fel az inflációs kockázatokat.

A mai döntést az indokolja, hogy van egy új előrejelzés a kezünkben, és ez alapján az infláció tovább emelkedik

- mondta lapunk kérdésére Virág, aki az MNB-vel együtt megerősítette, hogy mindenkinek a nyakán maradnak a magas árak, az infláció ősszel tetőzhet, azt követően van remény a drágulás mérséklődésére.

Szigorít a jegybank, ameddig kell

A Virág által elmondottak szerint a szigorítási ciklus legalább őszig folytatódik, a lépték pedig „határozott” lesz.

Ezt megfejteni most nagy feladata lesz a befektetőknek, mivel ez a szigorítási folyamat elején 50 bázispontot jelentett, de közben volt 100 pontos emelés, a mostani 185 pontos szigorítás pedig ennél is nagyobb testcsel az MNB-től.

A szigorításokat mindaddig folytatjuk, ameddig az infláció csökkenése nem körvonalazódik

- részletezte lapunk kérdésére a kamatdöntést Virág.

Virág elmondása szerint a mostani döntés egyben azt is jelenti, hogy határozottabban lépni akarnak egy konvencionálisabb monetáris politika felé, a korábban várhatóan eljutni addig, hogy az alapkamat és a mostanában irányadó eszközként működő egyhetes eszköz kamatszintje összezárjon.

Drága lesz ez az év

Az MNB legújabb inflációs jelentésének sarokszámai szerint idén elmehet a drágulás 12,6 százalékig. Virág kiemelte, hogy ebbe az előrejelzésbe az MNB stábja minden külső és belső tényezőt beleszámított.

Rákérdeztünk az MNB álláspontjára is az infláció mérséklését célzó árstopok kapcsán, erről Virág szerint az MNB-nek semmilyen többlettudása nincs, csak technika feltételezéssel lehet élni.

Kérdeztük Virágot arról is, hogy mi történne, ha az ukrajnai háború évekig elhúzódna. Virág azt mondta, erre ráhatása nincs az MNB-nek, viszont kész a továbbiakban is alkalmazni minden elérhető eszközét, hogy biztosítsa a hazai árstabilitást.