A folyó fizetési mérleg 36 millió eurós negatív egyenleggel zárta az év ötödik hónapját, miután áprilisban is csak szerény 275 millió euró aktívumot mutatott - írta az MTI.

Az ország külső pénzügyi helyzetének alakulását jellemző átfogó mutató, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt finanszírozási képesség májusban alig 114 millió euró többletet mutatott, mélyen elmaradt az áprilisi 688 eurótól, amiben benne van, hogy az Európai Uniótól befolyt tőketámogatások 152 millió eurónyi összege 271 millió euróval kisebb volt az áprilisinál.

QP | Quality Placement

Az április-májusi külső finanszírozási képességet jelző összeg 802 millió euró volt és a második negyedévben minden bizonnyal visszaesik, mind az első negyedévi 2,148 milliárd, mind az egy évvel korábbi 2,131 milliárd euróhoz képest. Az uniós tőketranszferek ezen belül két hónap alatt 574 millió eurót tettek ki, alig felét az első negyedévi 1,113 milliárdnak, de már meghaladták a 2017. második negyedévi 546 millió eurót, és a félévi elszámolások júniusban megdobhatják ezt a tételt.

A reálgazdasági tételek szolidan alakultak a második negyedév első két hónapjában.

Az áruforgalomhoz kapcsolódó fizetési aktívum a májusi 66 millió euróval együtt a második negyedév első két hónapjában 110 millió eurót sem tett ki, ami önmagában még nem zárná ki, hogy a negyedéves adat elérje az előző negyedévi 374 millió eurót, de biztosan meg sem fogja közelíteni a tavalyi második negyedévi 1,162 milliárd eurót.

A szolgáltatások forgalmának havi exporttöbblete májusban 630 millió euró volt, amiből egyedül az idegenforgalom 293 millió euróval részesedett. Ezzel együtt a szolgáltatási szektor aktívuma a második negyedév két első hónapjában 1,329 milliárd, a turizmusé 578 millió euróra emelkedett, amivel reális esély van arra, hogy a negyedéves adat meghaladja az idei első negyedévi 1,784, illetve a tavalyi második negyedévi 1,791 milliárd eurót, amiből a turizmus rendre 626 millió és 813 millió euróval részesedett.

A külföldi befektetők egyedül májusban 915 millió eurónyi jövedelmet vontak ki az országból, amivel a kéthavi adat megközelítette az 1,630 milliárd eurót és arra utal, hogy a negyedéves adat is felülmúlja majd az első negyedévi 2,038 milliárdot és megközelíti, vagy túl is lépi a tavaly második negyedévi 2,523 milliárd eurót, mivel az éves közgyűlések nyereségfelosztási döntései után a második negyedévben kulminál a profitok hazautalása.

A közvetlen működőtőke befektetésekből származó profitrepatriálás április-májusban 1,279 milliárd euró volt összehasonlítva a tavalyi második negyedévi 1,902 milliárd euróval. A portfólió befektetések jövedelmeiből két hónap alatt 337 millió eurót utaltak haza a külföldi befektetők, amely máris több az idei első negyedévi 252 milliónál és különösen feltűnő, hogy az áprilisi 82 millióról májusban háromszorosára 256 millió euróra ugrott az összege. A tavalyi második negyedévben 588 millió euróval rontotta a folyó fizetési mérleg egyenlegét ugyanez a tétel.

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel