Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világméretekben szigorodó monetáris politikák és a feltörekvő piaci turbulencia hatására megindult a kötvénypiaci átrendeződés, a feltörekvő régiókból a fejlett piacok felé áramlik a tőke - mondta.

Eszközarányosan az ázsiai és a közel-keleti régiót érintette legjobban a tőkekivonás, a kelet-közép-európai régióban az április óta tartó kiáramlás ellenére az év elejétől számítva még mindig tőkebeáramlás történt. Romániában ugyanakkor sokkal erőteljesebb volt a kiáramlás, mint a régiós átlag.

Az egyes feltörekvő régiókat eltérően érintette az idei kötvénypiaci kiáramlás. Nagy Márton külön kitért Törökország és Argentína problémáira: a török és argentin válságkezelésben sok a hasonlóság az alapproblémák, és a választott megoldások kapcsán, így egyebek mellett mindkét ország jelentős külső egyensúlyhiánnyal küzd, és magas az amerikai dollárban nyilván tartott államadósságuk.

Törökország esetében a belföldi intézkedésekkel kapcsolatos bizalom csökkenését lehet tapasztalni, és hiányzik a világos stratégia, Argentínában viszont a költségvetés helyzete is kritikus.

A szűkebb régióban Romániából és Szlovéniából áramlott ki a legtöbb tőke eszközarányosan. Magyarország húsz befektetési banki elemzés alapján a stabil feltörekvő országok között van. Az egyik, sérülékenységet vizsgáló elemzés szerint a régió 20 országa közül Magyarország a 15., Lengyelország közvetlen utánunk a 16. helyet foglalja el a "sérülékenységi rangsorban".

Ez jelzi, hogy a közép-kelet-európai régión belül Magyarországot Lengyelországgal együtt a legstabilabbnak értékelték - emelte ki.

Egyelőre kiaknázatlan az a lehetőség, hogy a magyar háztartások jelentős megtakarítás-állománnyal rendelkeznek. Kedvezően hatna Magyarországra, ha a lakosság kezében lévő jelentős, mintegy 5700-5800 milliárd forintos készpénz-állománynak csak a feléért a háztartások állampapírt vennének, ezzel szinte teljesen önfinanszírozó lehetne a magyar állam, hiszen ez esetben teljes egészében belföldi befektetők finanszíroznák.

Pozitívan értékelte, hogy a nettó külső adósság szintjében kiugróan javult az ország helyzete a válság előtti szinthez képest. A jövőben az MNB számára mozgásteret jelent majd, hogy más jegybankokkal ellentétben csökkent a mérlege, és annak szerkezete is javult.

Hangsúlyozta: a 2017. és 2018. évi gazdaságélénkítő fiskális politikát követően 2019-ben a csökkenő hiány következtében a költségvetési politika keresletszűkítő lehet, ami összességében anticiklikus fiskális politikát eredményez.

Magyarország a sérülékenységi listák alapján a középmezőnyben helyezkedik el, a régión belül kedvező pozícióban van. Fontos azonban, hogy nyomon kövessük a befektetési bankok, hitelminősítők értékeléseit, a kiemelt figyelemmel kísért mutatókban érdemi javulás tapasztalható Magyarország esetében.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.