Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke - más fontos vezetői megbízatása miatt - lemondott alelnöki tisztségéről - adta hírül csütörtök délelőtt a jegybank.

Matolcsy György, az MNB elnöke felkérte Virág Barnabást, a monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatót, hogy átmeneti jelleggel vegye át a monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnökség irányítását.

A Növekedési Hitelprogram Hajrá és a Növekedési Kötvényprogram vezetését Patai Mihály, a nemzetközi kapcsolatokért, készpénzlogisztikáért, pénzügyi infrastruktúrákért és digitalizációért felelős alelnök veszi át - derül ki a mai bejelentésből.

A 44 éves közgazdász, 2015. szeptember 1-től volt mostani lemondásáig az MNB alelnöke, valamint 2015. szeptember 1-től a Monetáris Tanács elnökhelyettese.

Diplomáját 1999-ben szerezte a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. Pályáját 1998-2000 között makrogazdasági elemzőként kezdte az Államadósság Kezelő Központnál, majd az ING Vagyonkezelő Rt.-nél volt vezető elemző.

AZ MNB-ben 2002-től vezető közgazdasági szakértőként tevékenykedett, ahol később a pénzügyi stabilitási területen töltött be különböző posztokat. 2013-2015 között ő volt a bank Pénzügyi Stabilitásért és Hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója, valamint a Pénzügyi Stabilitási Tanács és az Európai Bankhatóság tagja.

Nagy 2015. decembere és 2017. márciusa között a Budapesti Értéktőzsde elnöke is volt.