Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A június végi adósságráta 2,9 százalékponttal alacsonyabb a múlt év véginél, de 7,3 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az Eximbank nélkül számolt GDP-arányos államadósság szintén 3,4 százalékponttal 75,5 százalékra csökkent a második negyedévben.

Az Eximbankkal együtt számolt június végi államadósság 296 milliárd forinttal nőtt a negyedévvel korábbi 39 110 milliárd forintról, azaz a GDP-arányos ráta csökkenése a gazdasági növekedés eredménye volt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott előzetes jelentése szerint példátlanul magas, 17,9 százalékos volt a GDP április-júniusi növekedése a múlt év második negyedévéhez képest, de a jegybank a saját becslését használta a számításhoz.

Az első negyedév végén 81 százalékon állt a GDP-arányos államadósság, ami a legmagasabb volt 2014. júniusa óta.

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás második negyedévi nettó finanszírozási igénye 366 milliárd forint, az MNB által becsült negyedéves GDP 2,7 százaléka volt az első negyedévi 6 százalékkal szemben és a legalacsonyabb a 2020. első negyedévi 1,6 százalék óta. A június végén zárult egy évben 7,6 százalékos volt az államháztartás finanszírozási igénye, szemben a március végével zárult egy év 9,2 százalékával.