Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Balatoni András szerint Magyarországon semmiképp nem alakulhat ki olyan komoly defláció, mint ami a '90-es években Japánt jellemezte, részben a bérdinamika miatt, másrészt pedig a magyar gazdasági növekedés az elmúlt időszakban jelentős volt és dinamikus is marad, ami stabilizálja az árszínvonalat. Emellett - a változékony tényezőket kiszűrő - maginfláció továbbra is stabil, egy százalék felett van - jelezte a vezető.

Úgy vélte: az alacsony fogyasztói árindex rövid távon inkább pozitívan hathat Magyarországon, mivel a háztartások vásárlóereje nő, ezáltal a fogyasztás is emelkedhet. A tartós árcsökkenés valóban nem kedvező állapot, a vállalatok bevétele visszaesne, ezáltal nem tudnának annyit költeni munkaerőre, ami lefelé menő spirált eredményezhet a bérekben, ettől azonban Magyarországon nem kell tartani - tette hozzá.

Hosszú távon viszont az alacsony pozitív infláció "olajozza a gazdaság működést", a vállalatoknak például lehetőséget ad egy negatív sokk kezelésére a reálbéreken keresztül - mondta.