Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A várakozásoktól eltérően mérséklődnek az inflációs mutatók, így a Magyar Nemzeti Bankon (MNB) tovább csökkent a nyomás, hogy szigorítson a feltételeken. A monetáris tanács októberi kamatdöntését kísérő közleménye szerint szeptemberében az infláció 2,8, a maginfláció 3,9, míg a jegybanki döntéshozatalban kiemelt fontosságú indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,4 százalékon alakult.

A monetáris tanács szerint a romló európai gazdasági kilátások miatt megnőtt annak valószínűsége, hogy az amúgy is kontroll alatt lévő inflációs folyamatok elmaradjanak a korábban tervezettől. Az MNB szerint a fogyasztóiár-index értéke az év végéig - a tavalyi üzemanyagár-csökkenés bázishatása miatt - újra nő, majd fokozatos mérséklődést követően a 3 százalékos inflációs cél szintjén stabilizálódik.

Ennek megfelelően a kamatfeltételekben változást nem hozó októberi kamatdöntését követően a tanács fő iránymutatása sem változott.

A monetáris tanács döntéseinél óvatos megközelítést alkalmaz, melynek során nagyban támaszkodik a beérkező adatokra és a negyedévente megjelenő inflációs jelentés előrejelzésére. A további lépések szükségességét az inflációs kilátások jövőbeni alakulása fogja meghatározni

- áll a közleményben.

Mivel az MNB eleve kerülné a szigorítást, a romló nemzetközi környezet, illetve az ezzel járó kamatvágások világszerte pont kapóra jön a hazai jegybanki politika fenntartásában.

Jövőre nem várunk szigorítást, így legközelebb 2021-ben folytatódhatnak a normalizációs lépések, az alapkamat emelésére pedig 2021 negyedik negyedéve előtt nem számítunk, de nem kizárt, hogy erre még később kerül sor

- kommentálta a kamatdöntést Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Érdekes, hogy a közlemény publikálását követően a forint enyhén erősödni is tudott az euróval szemben, bement 330 alá, pedig elsőre a várható jegybanki gyakorlat további gyengülés felé mutat.

Az elérhető előrejelzések szerint a devizakereskedők a következő időszakban elképzelhetőnek tartanak további forinterősödést, ami a 325-330 közötti sávra állhat be az euróval szemben.