A jelenlegi turbulens pénzpiaci környezetben elsődleges, árstabilitási célja mellett az MNB kiemelt feladata a piaci stabilitás biztosítása is. Az MNB az eszköztár minden elemével készen áll beavatkozni a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása érdekében – közöltekeddi ülését követően a jegybank döntéshozó testülete.

A meghirdetett ülésezési rendnek megfelelően a jegybankban nem tárgyalták az alapkamatláb megváltoztatását, ugyanakkor az aktuális ülés keretében a kamatfolyosó kiszélesítéséről döntöttek. Ennek értelmében az egynapos és az 1 hetes fedezett hiteleszköz kamatát 100 bázisponttal 6,40 százalékra emelték.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a kamatdöntést követő háttérbeszélgetésen elmondta, a környezet olyan gyorsan változik, hogy egyelőre még nagyságrendi változásokat is nehéz jósolni, az biztos, hogy tovább emelkedtek az inflációs kockázatok. Szerdán jelenik meg a februári inflációs adat, ami várhatóan 8-8,5 százalék között lesz.

Lapunk kérdésére megerősítette, hogy továbbra is az a jegybank stratégiája, hogy a havonta változó alapkamatot és a jelenleg tényleges kamatszintként szolgáló egyhetes betéti kamatot összezárja, ezúttal azonban nem mondott konkrétumokat arról, hogy ez mikor következhet be. Eredetileg ezt az idei második félévre várta a jegybank.

Ebben a kérdésben, mint a legtöbb más bizonytalanságot illetően, Virág szerint a március végén megjelenő negyedéves inflációs jelentés prognózisai lesznek az irányadók.

Célzott csapás a forint ellen

A monetáris tanács szerint stabil a betétállomány, ahogy a lakossági állampapírpiac és a külföldiek által tartott állampapír-állomány is. A lakosság az elmúlt napokban nagy mennyiségben használta devizabetétjeit forintvásárlásra, ami erősítette az árfolyamot.

Viszont alig több mint egy hét leforgása alatt kialakult egy forint ellen kialakított spekulatív állomány, mintegy 600 milliárd forint értékben. Virág szerint ez természetes velejárója a pénzpiac működésének.

Az MNB azt is látja, hogy ezeket a pozíciókat zárni is kell, amitől lehet egy komolyabb forinterősödés. Ennek lehet kiváltó oka valamilyen háborús fejlemény, az MNB pedig a maga részéről a kamatok emelésével megnöveli ezeknek a forint ellen nyitott pozícióknak a költségét..

A tartás fájdalmas lesz, fájni fog

- hangsúlyozta Virág.

Van elég tartalék

A Napi.hu kérdésére Virág elmondta, a jegybank tartalékolási gyakorlatát a legjobb, nemzetközileg is alkalmazott mérési gyakorlatok mentén alakították ki, ennek alapján minden mutatónak megfelel a jegybank rendelkezésére álló külföldi fizetőeszköz.

Rákérdeztünk arra is, tervez-e a forintot segíteni a jegybank a Covid-19 elsúlyosodásakor megtöbbszörözött aranytartalékkal közbelépni. Virág szerint az aranytartalék alapvetően nemzetstratégia célokat szolgál, így is viszonyul hozzá a jegybank. Egy estleges jegybanki intervencióról nem akar nyilatkozni.

Intervencióval kapcsolatban a múltban sem kommentáltunk, ehhez a gyakorlathoz tartjuk magunkat most is
- mondta az alelnök.