A tartalékok szintje 1,501 milliárd euróval haladta meg az egy évvel korábbit és 358 millió euróval az év eleji nyitóállományt.

Ebben az évben nagy kilengéseket mutat a tartalékok havi változása, az eltelt kilenc hónapból szeptemberben negyedszer csökkent az állomány, a legjobban júniusban, amikor 1,111 milliárd euróval apadt. Májusban, ugyanakkor 2,004 milliárddal megugrottak a tartalékok és kétéves rekord szintre, 25 milliárd euró fölé emelkedtek.

QP | Quality Placement

A májusi emelkedéshez mintegy 1,3 milliárd euróval járult hozzá az MNB forintlikviditást nyújtó devizaswap tendereinek eredménye. Júniusban pedig lejárt egy tízéves, eredetileg 1,5 milliárd euró értékű 5,75 százalékos kamatozású kötvényből fennálló 1,288 milliárd euró adósság.

Az állomány szeptemberi csökkenését nem befolyásolta sem a forintlikviditást nyújtó devizaswap állomány változása, sem devizakötvény lejárat.

A szeptember végén kibocsátott egymilliárd euró hétéves lejáratú államkötvény sem jelent meg a tartalékokban, mert annak fizetési fordulónapja október 22.

A kép forrása: Christian Wiediger/Unsplash.