Egészségesebb irányba mozdulhat el tartósan a piaci egyensúly – mondta a Magyar Nemzeti Bank októberi kamatdöntését követő háttérbeszélgetésen Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

A Magyar Nemzeti Bank alapkamat-emelési ciklusának eredményeként kialakult 13 százalékos alapkamatszint megfelelő a fundamentális inflációs kockázatok kezelésére – közölte a jegybank, amely októberben nem változtatott a feltételeken.

A kialakuló pozitív reálkamat mellett lassuló belső kereslet 2023-ban az infláció mérséklődésének irányába hat. A monetáris transzmisszió hatékonyságának további növelése érdekében az MNB október 1-jétől a kötelező tartalékráta emelésével, a jegybanki diszkontkötvény-aukciókkal és a hosszabb futamidejű betéti eszközzel jelentősen szűkítette a bankközi forintlikviditást, amelynek több mint fele jelenleg már tartósan sterilizált eszközökben van lekötve.

Tartósan magas kamatokra kell felkészülni

Virág kiemelte, hogy tartósan magas kamatokra kell felkészülni a mostani inflációs környezetben. Az újonnan bevezetett eszközökkel, a swap lehetőségekkel rövidtávon is likviditási csökkentést és hozamcsökkentést is el tud érni.

Az MNB folyamatosan értékeli a gazdasági és pénzügyi piaci fejleményeket, és az október közepén bevezetett eszközeit addig alkalmazza, ameddig a piaci stabilitás fenntartása és a kockázati megítélés alakulása indokolja. A szigorú monetáris kondíciók tartósan fennmaradnak, ami biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését – áll az MNB közlésében.

Rákérdeztünk arra, hogy az Európai Központi Bank szintén héten esedékes kamatdöntése, és az ezzel összefüggő befektetői döntések mennyiben játszottak szerepet a mostani MNB döntésben.

Virág válasza szerint ez is, mint minden várható fejlemény mérlegre került, mint eddig is

felkészülten várjuk az EKB döntését
- válaszolta Virág.