Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A környezeti és pénzügyi kockázatok kölcsönhatásban állnak egymással. A klímaváltozás mérséklése pénzügyi stabilitási szempontból is elemi érdek, amelyet a piaci szereplőknek, a szabályozó és felügyelő intézményeknek a saját eszközeikkel is támogatni kell - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MNB és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által szervezett nemzetközi zöld pénzügyi konferencián.

Magyarországon az egyik legmagasabb a légszennyezettség mértéke, ezért cselekedni nem a jövőben, hanem most kell. Ezért a klímaváltozás és a környezetvédelemért folyó küzdelemben a központi bankoknak is részt kell vennie. A klímaváltozás a legnagyobb kihívás a közgazdaságtan számára - tette hozzá a jegybank elnöke.

Zöldüljenek a lakáshitelek

Irene Heemskerk, a zöld jegybankok hálózatának vezető stratégiai tanácsadója a nemzeti bankok, pénzügyi felügyeletek új, klímavédelmi felelősségvállalásának fontosságát hangsúlyozta. A klímaváltozással kapcsolatos kockázatok pénzügyi kockázatok forrásai - mondta a szakember. A jegybankoknak el kell azon is gondolkozniuk, a saját maguk által kezelt portfólióba hogyan integrálják a zöld befektetéseket.

Kandrács Csaba, az MNB felügyeleti alelnöke pedig összefoglalta a magyar jegybank által megfogalmazott, a pénzügyi rendszer zöldebbé tételéről szóló tervezett intézkedéseket. Az MNB-nek fel kell mérnie, mekkora kockázatot jelent a pénzügyi intézmények működésére a klímaváltozás. A jegybank támogatná az energiahatékonyságot is figyelembe vévő lakáshitelezést. Az energiatakarékos épületekre felvett hitelek Kandrács szerint kevésbé kockázatosak, kevesebb dől be belőlük.

A tőkepiacon és a biztosítóknál is támogatná a zöldítést az MNB, miközben saját maga is igyekszik zöldülni. A pénteki konferencia környezeti terhelését például úgy próbálja ellentételezni, hogy a WWF Magyarországgal együttműködve támogat egy ökológiai beruházást.

Az EBRD pénzügyi intézményekért felelős ügyvezető igazgatója, Francis Malige arra hívta fel a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás által okozott kihívásokat csupán közpénzből nem lehet megoldani. Szükség van a számos egyéb érintettel való együttműködésre, határozott szabályozói intézkedésekre csakúgy, mint a magánszektor befektetéseinek mozgósítására is.