Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar gazdaság az év elején kikerült a recesszióból, a növekedés pedig a következő negyedévekben is folytatódhat - mondta el Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság "Költségvetési politika - gazdasági növekedés" című szemináriumán - írja konferenciát rendező Állami Számvevőszék hírportálja. (A konferencia zártkörű, onnan csak a  ÁSZ tisztviselők által szerkesztett hírportál tudósíthat.) A jegybank alelnöke hozzátette: a kedvező pénzpiaci környezet fennmaradásával folytatódhat a jegybanki alapkamat csökkentése.

Balog Ádám szerint az év elején erős nominális alkalmazkodás indult el a magyar gazdaságban. Hozzátette: az infláció mérséklődéséhez kedvező költséghatások, a szabályozott energia árak csökkentése és a visszafogott keresleti környezet általános árleszorító hatása egyaránt hozzájárultak.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke elmondta: a magyar gazdaság az év elején kikerült a recesszióból, a növekedés pedig a következő negyedévekben is folytatódhat. Balog Ádám rámutatott: a hazai GDP növekedése tovább folytatódhat, 2014-ben már az ideinél kiegyensúlyozottabb lehet a növekedési pálya. Az infláció idén számottevően a 3 százalékos cél alatt maradhat, 2014-ben a cél közelében alakulhat.

Balog Ádám szerint rövidtávon a háztartások reáljövedelme érdemben bővülhet, ugyanakkor a lakossági fogyasztás csak lassan élénkülhet, erősebb fogyasztás-bővülést a foglalkoztatási helyzet jelentősebb javulása hozhat, várhatóan 2014-ben. Hozzátette: mivel a belső kereslet bővülése csak jövőre várható érdemben, ezért a növekedés legfontosabb forrása továbbra is az export marad idén.

Az MNB alelnöke hangsúlyozta: a monetáris kondíciók mérséklésében a fokozatosság és az óvatosság fenntartása indokolt, ugyanakkor a tartósan alacsonyabb kamatszint javíthatja a költségvetés kamatkiadásait. Kiemelte, hogy a gazdaságpolitika két legfontosabb ága az árstabilitás-orientált monetáris politika és a fenntartható költségvetési politika.

Balog Ádám elmondta: a költségvetés hosszú távú fenntarthatóságáról alkotott kép érdemben befolyásolja az ország kockázati megítélését, és azon keresztül a monetáris politika mozgásterét. Ebben az értelemben az alacsony hiány melletti kormányzati elköteleződés javítja az ország befektetői megítélését - mutatott rá a jegybank alelnöke.

A költségvetési politika a fogyasztói árakon - indirekt adókon és hatósági árazáson - keresztül is hatással lehet a monetáris politikai döntésekre. Amennyiben a költségvetési hiányt sikerül 3 százalékos küszöb alatt stabilizálni, akkor a fogyasztói árakat érintő közvetlen költségvetési hatások kockázata is mérséklődik, segítve az alacsony infláció fenntarthatóságát és a monetáris politika mozgásterét - tette hozzá Balog Ádám.

Mint mondta: a jegybanki alapkamat közvetlenül elsősorban a rövid hozamokra gyakorol hatást, ugyanakkor egyszerű modellszámítással kimutatható, hogy hiteles monetáris és fiskális politika mellett a költségvetés kamatkiadásai jelentősen mérséklődnek - világított rá Balog Ádám.

Az MNB alelnöke összegezve kifejtette: a tartósan a jegybanki cél alá süllyedő infláció, a visszafogott keresleti környezetből fakadó, jelentős szabad kapacitások a gazdaságban, valamint az ország javuló kockázati megítélése a fokozatos és óvatos jegybanki kamatcsökkentés irányába mutatnak, amennyiben a nemzetközi pénzpiaci környezet támogató marad.

Balog Ádám rámutatott: hitelpiaci torzulások miatt szükséges a gazdaság élénkítése, amelyre lehetőséget biztosítanak a kedvező inflációs kilátások. Előadásban kiemelte az MNB Növekedési Hitelprogramját, amellyel kapcsolatban kijelentette: program várhatóan 0,2-0,5 százalékkal - kedvező esetben akár 1 százalékkal - emelheti a GDP-t 2014 végéig.