Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány 2019 óta a kuratóriumi tagoknak egységesen havonta bruttó 1,5 millió forint tiszteletdíjat ad. Egyéb juttatás, költségtérítés nem illeti meg a kurátorokat – írta a Napi.hu-nak küldött válaszaiban az alapítvány.  Azt azonban nem közölték, hogy ki az, aki felveszi a juttatását és ki az, aki nem.

Budapesti Gazdasági Egyetem egy táblázatban foglalta össze, hogy a kuratóriumi tagok mekkora díjazásban részesülnek.

Van, aki nem kap egy fillért sem és van aki havi bruttó egymillió forintért vállalta a tisztséget.

 

Ennyit kapnak a BGE alapítványának kurátorai
Vezető tisztségviselőkJogcímBérjellegű juttatás (bruttó Ft/hó)Költségtérítés (bruttó Ft/hó)Egyéb juttatás
Guller Zoltántiszteletdíj000
Niszkácsné Pintér Katalintiszteletdíj1 000 00000
Lőcsei Tamástiszteletdíj1 000 00000
Szécsényi Bálinttiszteletdíj1 000 00000
Jellinek Dánieltiszteletdíj000
Forrás: BGE

 

A BGE három kuratóriumi tagjának a díjazása a 2022-ben bruttó 36 millió forintjába került az alapítványnak, a díjazások mértéke az alapítvány megalakulása óta nem változott – írták. Guller Zoltán, a kuratórium elnöke az alapítvány első kuratóriumi ülésén lemondott tiszteletdíjáról és szociálisan rászoruló BGE hallgatók számára ösztöndíj programot hozott létre.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért (MATE) Alapítvány kuratóriumi tagjai és a felügyelőbizottságának elnöke havonta egységesen egymillió forintot, az alapítvány vagyonellenőre pedig bruttó 600 ezer forint havi tiszteletdíjban részesül az alapítvány megalakulása óta, a díjazás mértéke az elmúlt években nem változott – írták lapunk megkeresésére. Kiemelték: a kuratórium elnöke és a felügyelőbizottság két tagja nem tart igényt a tiszteletdíjra.

Brüsszel januárban odacsapott

Januárban derült ki, hogy a modellváltó egyetemeket az Európai Bizottság átmenetileg kizárja az Erasmus+ programokból és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból is, amíg az egyetemek kuratóriumában az Orbán-kormány politikusai is ülnek. Ezután kezdődött meg egy nagy átrendeződés az alapítványoknál.

Az Európai Bizottság szerint az egyetemek működése nem biztosította a közösségi források átlátható kezelését, ugyanis azokra sem a közbeszerzési, sem az összeférhetetlenségi szabályok nem vonatkoztak, ráadásul magas rangú aktív politikusok, például miniszterek és államtitkárok is bekerülhettek a vagyonkezelő testületekbe, vagyis a kuratóriumokba.

Ezért a bizottság úgy döntött, hogy amíg az egyetemek kuratóriumában nem történik változás, addig a modellváltó egyetemek nem kaphatnak friss Erasmus és a Horizont támogatásokat.

A tiltás huszonegy magyar felsőoktatási intézményt érintett, többek között a Moholy-Nagy Művészet Egyetemet, a Semmelweis Egyetemet, a Szegedi Tudományegyetemet és a Corvinust is.

Februárban lemondtak

Gulyás Gergely még február 9-én a kormányinfón jelentette be, hogy az összes miniszter lemondott a kuratóriumokban betöltött pozícióikról. Többek között: Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter, Navracsics Tibor és Varga Mihály, valamint György László kurátor is lemondott a tisztségéről.

A döntés értelmében viszont a párt elnökségi tagjai és a kormányközeli polgármesterek továbbra is tagjai maradhattak a vagyonkezelő alapítványoknak. Wáberer György és Szili Katalin úgy döntöttek, hogy inkább a kormányzati pozícióikról mondtak le, csak hogy megtarthassák a kuratóriumi tagságukat. Szili Katalin a Pécsi Egyetemet fenntartó Universitas Qinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumának tagja maradt úgy, hogy március elején lemondott a miniszterelnöki megbízotti pozíciójáról. Viszont lényegében azonnal elkezdett miniszterelnöki főtanácsadóként dolgozni – erről itt írtunk. 

A héten egyeztet Navracsics Tibor Brüsszelben

Portfolio.hu úgy tudja, hogy Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a héten Brüsszelbe látogat, hogy ismét a közérdekű vagyonkezelő alapítványok ügyéről tárgyaljon. Az Erasmus- és Horizont-programok esetében már vészesen közeledik néhány szerződéskötési határidő, ám még mindig tisztázást várnak egymástól a felek, és erről állítólag csütörtökön egyeztetnek.

Jönnek a kormányközeli üzletemberek

Elsőként történtek változtatások az Óbudai Egyetemen és a veszprémi Pannon Egyetemen. Varga Mihály pénzügyminiszter helyét az Óbudai Egyetem kuratóriumában Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András vette át, míg a megüresedett helyre márciusban Nagy Zoltán, a Gránit Bank vezérigazgató-helyettese került, amit Tiborcz István, a miniszterelnök vejének cége, a BDPST Group vásárolt meg, így az egyetem kuratóriumában továbbra is olyan tagok maradtak, akikről nehezen állítható, hogy függetlenek a kormánytól – írja az Eduline.hu.

Hasonló váltás történt a Pannon Egyetemen is, ahol Navracsics Tibort Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke váltotta.

A Miskolci Egyetem vagyonkezelő alapítványában pedig Varga Judit igazságügyi minisztert Fükő László, a Bosch Elektromos Szerszámgyártó Kft. gyárigazgatója váltotta, aki korábban már szintén tagja volt a kuratóriumnak, így a megüresedett helyre Világi Oszkár, a Mol Csoport vezérigazgató-helyettese került.

Szintén kormányközeli személyek kerültek a szegedi egyetem, a MATE és a Széchenyi István Egyetem kuratóriumaiba. A Szegedi Tudományegyetemen Lantos Csaba energiaügyi minisztert Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke váltotta, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumában pedig Lázár János és Nagy István miniszterek helyére Éder Tamás és Potori Norbert került, aki 2011 óta kutatási igazgatója az Agrárközgazdasági Intézetnek, amely szintén állami szerv.

A győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumába pedig Hetzmann Bélát, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatóját választották meg új tagnak Szijjártó Péter helyére, az autóipari szakember, 2019 óta a Takarékbank Zrt. felügyelő bizottságának elnöke is, ami szintén Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik.