Az Európai Unió tavaly 160 millió adag legmodernebb, mRNS-alapú Moderna-oltást vásárolt, amit 2021 végéig kell teljesen leszállítania a gyártónak. Majd idén február közepén az EU újabb 150 millió adagot vett 2021-re, és 150 milliót 2022-re is. Magyarországnak ebből így nagyjából 3,5 millió adag jutott volna, viszont a kormány csak nagyjából a felét, 1,74 millió adagot kért - kezdi cikkét a Szabadeurópa.hu.

Az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormány több magyarázatot is adott, hogy miért:

 

  • Először a kormányfő azt mondta, hogy nem igaz, hogy ne hívták volna le a keretet.
  • Majd az volt a hivatalos válasz, hogy nagyon hasonló a Pfizer termékéhez, utóbbi pedig olcsóbb és jobb szállítási feltételekkel bír. Viszont a portál szerint ellentmondásos a válasz, mert Gulyás Gergely előtte nem sokkal mondta azt, hogy az oltásoknál "másodlagos az ár."
  • Majd azt közölték, "az említett másfél millió Moderna-vakcinát 2021 decemberében szállítaná Brüsszel." Itt a portál szerint a tévedés részben pontatlan, mert közvetlenül a gyártók szállítják a készítményeket.

 

Viszont a tényen nem változtat, hogy Magyarország végül nem kérte a teljes részét, így az uniós vakcinabeszerzési megállapodás értelmében a lakosságarányosan nekünk járó vakcinák egy részét a többi ország megveheti. De nem közvetlenül, mert a megmaradt oltásokat egy közös alapba teszik, arra tehetnek ajánlatot az érdeklődő országok.

A brüsszeli adatok alapján Dánia, Németország és Franciaország vehette meg a készletet. De más országok is hagyták a Moderna-készítményét a közösben: Bulgária, Görögország és Lengyelország se hívta le a teljes keretét. Vélhetően azért, mert a belga költségvetési államtitkár, Eva De Bleeker decemberben véletlenül kiposztolta, hogy mennyiért vette az EU a különböző vakcinákat az első körben: eszerint egy dózis Moderna nagyjából 5500 forintba (18 dollárba), egy adag Pfizer 4400 forintba (12 euróba) vagy egy dózis AstraZeneca 650 forintba (1,78 euróba) kerül az uniós országoknak. Épp utóbbi alacsony ára miatt sok ország próbálkozott azzal, hogy inkább azt próbálják beadni a lakosságnak, de a gyártó itt nem bírja tartani az eredetileg vállalt gyártási és szállítási tempót.

Viszont itthon 100 milliárd forint lenne a különbség, ha mindenki Modernát, vagy ha mindenki AstraZenecát kapna.

A közös uniós megállapodás lényege egyébként épp az volt, hogy a kevésbé tehetős országok elől se vásárolják fel a nagygazdaságok az összes vakcinát, hanem mindenkinek jusson oltóanyag.