Az Országgyűlés 130 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 27 tartózkodás mellett hagyta jóvá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztését, amely a büdzsé pénzforgalmi hiányát 15 milliárd forinttal, az uniós módszertan szerinti deficitet pedig mintegy 50 milliárd forinttal (a GDP 0,15 százalékával) növeli. A Költségvetési Tanács (KT) véleménye szerint az idénre tervezett 2,4 százalékos GDP-arányos hiány a magasabb kiadásokkal is teljesíthető.

A 2015-ös költségvetés változtatásával az államnak lehetősége nyílik ellenérték nélkül átvállalni a BKV Zrt. 52,3 milliárd forintos tartozását, a kabinetnek az erről szóló megállapodást június végéig kell megkötnie a budapesti közlekedési társasággal.

A parlament emellett 15 milliárd forintos fedezetet teremtett a büdzsében ahhoz, hogy az állam az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal együttműködve 15 százalékos kisebbségi tulajdonrészt szerezzen az Erste Bank magyar leánybankjában. A kabinet célja, hogy a tőkeerősebbé és a magyar piacon hosszútávon elkötelezettebbé váló nagybank hitelezésével hatékonyan és aktívan támogassa a gazdasági növekedést - indokolta ezt a lépést Varga Mihály előterjesztésében, hozzátéve, a kisebbségi tulajdonrész pontos értéke egyelőre nem ismert, azt egy független értékelés határozza majd meg.

A honvédség költségvetését 10 milliárd forinttal emelték meg a képviselők annak érdekében, hogy Magyarország megkezdhesse az Iszlám Állam elleni kurdisztáni katonai szerepvállalását.

Szintén 10 milliárd forinttal növelik a Liget Budapest projekt idei költségvetését, a kiemelt közúti beruházásokra pedig 11 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Utóbbi forrás annak a kormányzati célnak a része, hogy 2018-ig az összes megyei jogú város bekapcsolódhasson az országos gyorsforgalmi úthálózatba.

A fentiek mellett a települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása 3 milliárd forinttal emelkedik az ingyenes bölcsődei és óvodai közétkeztetés kiterjesztéséhez kapcsolódóan, míg a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatására 2 milliárd forinttal több támogatás jut majd idén. A KT korábban úgy látta, a változtatásokkal az államadósság összesen mintegy 67 milliárd forinttal, vagyis a GDP 0,2 százalékával emelkedhet, ami mellett azonban teljesülhet az alaptörvényben előírt GDP-arányos államadósság csökkentési követelmény.