Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány költségvetési javaslata után az ellenzéki módosító indítványokról is véleményt mondhatnak az internetezők a <A target=_blank href="http://www.koltsegvetes2005.hu">Költségvetés 2005</A> interaktív tájékoztató honlapon. A játékosoknak az 1 070 milliárd forintnyi kiadásnövelő javaslat-csomag fedezetét is meg kell találniuk. Dönthetnek egyéb kiadások csökkentéséről, a jövő évre tervezett SZJA-csökkentés visszavonásáról vagy akár adóemelésről is. A tapasztalatok szerint a játékosok kevésbé radikálisan nyúlnának a költségvetéshez, mint az ellenzék: közel ugyanannyian támogatnának új kiadásokat, mint amennyien kevesebbet költenének további adócsökkentés érdekében.

A 20 napja indult költségvetési program segítségével mindenki megalkothatja a saját költségvetését, ehhez az egy főre jutó havi 84 ezer forintot kell újraosztani. Eddig 34 ezer internetező próbálta ki, milyen pénzügyminiszternek lenni. A játékosok az államigazgatás működési költségein, a honvédelmen, bizonyos szociális kiadásokon, az agráriumon valamint a közmédiumok és az egyházak támogatásán spórolnának, és az így nyert pénzből többet költenének kutatás-fejlesztésre, középfokú oktatásra, környezetvédelemre, házi- és gyermekorvosi ellátásra, katasztrófa-védelmi feladatokra. Az internetezők „közös” költségvetésének legnagyobb nyertese a kutatás-fejlesztés lenne 66 százalékos növekedéssel, a legnagyobb vesztesek pedig a közmédiumok, ahonnan a támogatás 20 százalékát elvonnák a játékosok. A játékosok harmada a kormányénál kevesebb kiadást tervezett az adók és az államadósság csökkentése érdekében.

A látogatók e hét elejétől a benyújtott ellenzéki módosító javaslatok befogadásáról is dönthetnek. A honlapot letöltők ötöde vállalkozott erre a feladatra, a többség inkább saját ízlése szerint módosítana a költségvetésen. Ebben a játékban a havi 84 ezer forintos keretösszeg túlléphető, de a többletkiadásokra természetesen fedezetet kell teremteni. A program folyamatosan jelzi, hogy a módosító indítványok között válogató játékosoknak, mennyibe kerül javaslatuk állampolgáronként havonta, és azt is, hogy mennyivel kellene több személyi jövedelemadót fizetnie az adófizetőknek, ha a kiadást SZJA-ból fedeznénk.

Százmilliárd forint értékű többletkiadással már nincs fedezete a kormány által jövő évre tervezett adócsökkentésnek, ennél nagyobb összegű új kiadáshoz pedig adóemelésre van szükség. Ez azt jelenti, hogy ha egy résztvevő az ellenzék által javasolt összes kiadásra az SZJA-ból teremtene fedezetet, az adócsökkentés helyett havi 25 ezer forintnyi adóemelést jelentene adófizetőnként. Ezt az opciót azonban csak a játékosok 13 százaléka választotta, a többiek az ellenzéknél kevésbé radikálisan nyúlnának a költségvetésvetéshez.

A módosító indítványokat elfogadó játékosok 32 százaléka adónöveléssel teremtene fedezetet a neki tetsző módosító indítványoknak. Az ő javaslatuk szerint átlagosan hatezer forinttal kellene többet fizetnie havonta az adófizetőknek. 68 százalék szintén talált támogatandó javaslatot az ellenzéki csomagban, de ehhez egyéb – jellemzően államigazgatási –kiadások lefaragásával teremtenének forrást.