Székely Tamás az érdekképviselet egészségnapján tartott szombati sajtótájékoztatójához kapcsolódva az MTI-nek azt mondta, hogy a munka törvénykönyve módosításakor elvett szakszervezeti ellenőrzési jogkört szeretnék betenni a jelenleg a kormánnyal és a munkaadókkal egyeztetés alatt álló Nemzeti Munkavédelmi Stratégiai Programba.

Nem "fegyvert" akarnak a munkáltatók ellen, a munkahelyi ellenőrzésekkel a szakszervezetnek nem lenne hatósági jogköre - ismertette. Ezzel csak szeretnék felhívni a munkaadó figyelmét helyi szinten a kockázatos folyamatokra, helyszínekre, és elérni, hogy probléma esetén változtasson a gyakorlatán - fejtette ki.

A VDSZ elnöke szerint a kormányzat az utóbbi időszakban leépítette a munkavédelmi ellenőrzéseket. A nemzetközi ajánlások szerint tízezer munkavállalóra kellene jutnia egy ellenőrnek, ezzel szemben Magyarországon, ahol több mint négymillióan dolgoznak, száznál kevesebb az ellenőr - hívta fel a figyelmet.

Az év első hat hónapjában nőtt a munkahelyi balesetek és a halálos munkahelyi balesetek száma is tavalyhoz képest - ismertette a statisztikát a VDSZ elnöke.

Székely Tamás beszámolt arról is, hogy a szakszervezet információi szerint a jogalkotó a munkavállalók számára hátrányos módon készül módosítani a munkavédelmi törvényt. A javaslat szerint ha a munkavállaló nem azonnal jelenti a munkahelyi balesetet, neki kellene bizonyítania, hogy valóban a munkahelyén történt az eset - mondta. Elfogadhatatlan, hogy ezzel a munkavállalóra hárítják a felelősséget - jelentette ki.