Aki védjegy oltalmat kér, annak a jövőben egyetlen áruosztályért a jelenleginél lényegesen kevesebbet kell majd fizetnie, két áruosztály esetén a jelenlegi szinten marad a bejelentés költsége, míg három áruosztály esetén már többletráfordítással kell számolni. Ez a megoldás a bizonyos árukra nem használt védjegyek mennyiségét is csökkenti, és ezzel a használat hiányából adódó jogviták száma is kevesebb lesz.

A védjegyeljárások átfutási idejét csökkenti az, hogy a védjegyek rosszhiszemű törlésének kezdeményezéskor nem kell automatikusan tárgyalást tartani. A gyakorlatban a védjegybejelentések átlagos átfutási ideje 6,3 hónap, míg ha valaki észrevételt tesz, akkor ez az idő 14,7 hónapra nyúlik. Miután a gyakorlatban az észrevételek 12 százaléka volt megalapozott, így a többségi észrevétel rosszhiszemű volt. Ennek tükrében a rosszhiszeműségnek a feltétlen lajstromozást kizáró okok közül való törlése túlnyomórészt kedvező hatással járó módosításnak tekinthető, hiszen az - jelentős érdeksérelem nélkül - alkalmas az átfutási idők csökkentésére.

A módosítás kihat az eljárások elektronizálására (az ügyfelekkel történő elektronikus kapcsolattartásra) és új védjegy-formákat is bevezet. Jelenleg követelmény az, hogy a védjegy grafikusan ábrázolható legyen. A jövőben viszont védjegy lehet a fényjel, a hologram, a hang, a mozgást megjelenítő és a multimédia megjelölés is.