Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága támogatta hétfői ülésén azt a kormányzati módosító javaslatot, amely szerint az államháztartás központi alrendszerének idei bevételi és kiadási oldala is csökken 288,8 millió forinttal.

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára indoklásában elmondta: a módosításra a Költségvetési Tanács (KT) döntése miatt kerül sor, mivel a tanács aggályosnak tartotta a bírságbevételek 288,8 millió forintos emelésére tett javaslat megalapozottságát. Ezért a kormányzati kiadások 288,8 millió forintos csökkentésére tesz javaslatot a szaktárca.

A módosító javaslat szerint a bevételi főösszeg 14.341 milliárd 944,6 millió forintra, a kiadási főösszeg 14.918 milliárd 105,3 millió forintra változik, miközben a hiány továbbra is 576 milliárd 160,7 millió forint.

A helyettes államtitkár magyarázatként hozzáfűzte: a tavaly elfogadott stabilitási törvény értelmében, ha a KT nem ért egyet egy módosító javaslattal, akkor a kormány azt figyelembe véve olyan módosítót köteles benyújtani, amelynek eredményeképpen a költségvetési törvényjavaslat az államadósság-szabálynak megfelel.

A KT korábban előzetes hozzájárulást adott egy olyan módosító indítványhoz, amely a költségvetési bevételeket és a kiadásokat egyaránt 997,5 millió forinttal megemelte. Ezen kívánt változtatni egy kormánypárti képviselő a bizottság által elfogadott módosítója, az említett 288,8 millió forintos további bevételi és kiadási emeléssel, amit a KT elvetett. Ugyanakkor a stabilitási törvény értelmében a kormánynak vissza kellett térnie a korábbi javaslatra (állapotra) azzal, hogy 288,8 millió forintos kiadáscsökkentésre tett javaslatot.

Banai Péter Benő informálta a bizottságot arról is, hogy az időarányos teljesítéssel kalkulálva a bírságbevételek feltehetően 1,1-1,8 milliárddal meg fogják haladni az előzetesen tervezettet, ennek ellenére a kormány egyetért a 288,8 millió forintos kiadáscsökkentésre vonatkozó ajánlással.

A bizottság elvetette Vágó Gábor (LMP) kapcsolt módosító javaslatát, amelyet a képviselő a Nemzeti Eszközkezelő (NET) működésével kapcsolatos egyes törvények módosításához adott be. Vágó Gábor azt javasolta, hogy az önkormányzatok ne válogathassanak a NET-től a közigazgatási területükön átvett ingatlanok közül. Ebben az esetben ugyanis a NET a túlzott bürokratikus feladat miatt nem lesz képes ellátni a tőle elvárt ingatlanhasznosítási feladatokat, ha a megmaradt ingatlanok elszórtan helyezkednek majd el az ország területén - tette hozzá az LMP képviselője.