Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már több mint 25 ezren jelezték az aláírásukkal, hogy a Magyar Orvosi Kamara tagjai akarnak maradni, írja a Facebook bejegyzésében Kincses Gyula a MOK elnöke. 

Egy korábbi sajtótájékoztatón a Napi.hu kérdésre Kincses Gyula azt mondta: az orvosi kamarának 50 ezer tagja van, a közellátásban körülbelül 30 ezren dolgoznak, az aktív tagok száma 40 ezerre tehető.

MOK és az egészségügyi kormányzat között az új ügyeleti rendszer és az indikátorrendszer átalakítása óta feszült a viszony. A kormány egy rapid eljárás keretében két nap alatt megszavaztatott egy új jogszabályt, ami szerint a meglévő kamarai tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység. A kamarai tagság önkéntes és bármikor meg lehet szüntetni.

Hétfőn egy sajtóeseményen beszélt TakácsPéter egészségügyi államtitkár új ügyeleti rendszer bevezetéséről, amit sikeresnek értékelt. A legnagyobb újításnak a 1830-as hívószám bevezetését nevezte, ahol rögtön meg tudják ítéli, hogy a betegnek milyen ellátásra van szüksége.

Jelezte, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei háziorvosok egyharmada jelentkezett az új ügyeleti ellátásra, ami a rendszer biztonságos ellátásához elég. Ha mindenhol az orvosok 30-40 százaléka szerződést köt az új ügyeleti ellátásra, akkor nem kell a kórházi orvosokat és rezidenseket behívni – tette hozzá. Borsod megyében április 1-től élesedik az új rendszer.

Kitért arra, hogy ezzel az ügyeleti rendszerrel a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is egyetértett, most a köztestület „politikai nyomásgyakorlásra használja az új rendszert”.

Takács Péter beszélt arról is, hogy szerződéskötési kötelezettség továbbra sem terheli az orvosokat, azonban az ellátásszervezés biztonsága szempontjából havi két ügyeletre kötelezhető egy orvos. Erre joga van a megyei tisztifőorvosnak.

Ez egy közigazgatási aktus, a kormányhivatalnak joga van minden olyan esetben eljárni, ha valahol nem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak, azonban ez nem újdonság - mondta.

Lesz olyan praxis, amelyik kevesebbet kap

Takács Péter beszélt a háziorvosi finanszírozási (indikátor-) rendszer átalakításáról is. Mint mondta, az eddigi 12 indikátorból hármat korszerűbbre cseréltek a szakma javaslata alapján, és az eddigi három százalékról 11 százalékra emelték az indikátorrendszer finanszírozást érintő részeit.

Az államtitkár elismerte, hogy valóban van olyan praxis, ami emiatt kevesebb pénzt fog kapni, de a rendszerben nagyok voltak az eltérések. Volt olyan háziorvosi praxis, ahol 419 bejelentett lakóra papíron kilenc rendelőt üzemeltetett egy orvos. Valójában egy rendelő működött, a fennmaradó nyolcra fix díjazást kapott. „Ezek a hatékonytalan működések most kiderülnek” – fogalmazott.

Az egészségügyi államtitkár kitért arra is, készül az új etikai kódex az Egészségügyi Tudományos Tanácsban (ETT). A dokumentumot megküldik a MOK-nak is véleményezésre, és szintén kikérik az orvoskamara véleményét a háziorvosi finanszírozási rendszerről is.

Hozzátette:

továbbra is számít a MOK munkájára, egy jó köztestületre szükség van, a párbeszéd folytatódik, partnerként tekint az orvosi kamarára.

A szakrendelők átvételével kapcsolatban Takács Péter azt mondta, március végéig készül el az Országos Kórházi Főigazgatóság jelentése, és valószínűleg április végén kerül kormány elé a koncepció.